Hlavní obsah

Protestující studenti po dohodě opustili budovu rektorátu Univerzity Karlovy

Foto: ČTK, ČTK

Okupační stávka za klima na UK v Praze.

Reklama

Předsednictvo Akademického senátu Univerzity Karlovy dnes vyzvalo studenty blokující budovu rektorátu k ukončení jejich okupační stávky. Zároveň vyzvalo demonstrující studenty z iniciativy Univerzity za klima, aby přišli příští týden jednat o svých požadavcích do příslušných odborných komisí Akademického senátu. Po třech hodinách jednání studenti budovu opustili.

Článek

Atrium rektorátu obsadila minulý týden asi dvacítka vysokoškoláků, proti protestu vznikla petice, kterou od neděle podepsalo přes 140 posluchačů a absolventů univerzity.

Poznámka redakce

Text byl aktualizován a doplněn o další informace z výsledků jednání.

Předseda Akademického senátu UK František Zahálka dnes uvedl, že dnešní výzva není ultimátem ve smyslu, že by pozvání do komisí bylo podmíněno ukončením okupační stávky. Několikrát však apeloval na studenty, aby přehodnotili formu protestu a aby bylo možné vrátit důstojnost historické budově Karolina.

„S ohledem na zhoršující se bezpečnostní a hygienickou situaci v budově, která je národní kulturní památkou, vyzvalo vedení UK protestující, aby do dnešních 18 hodin zastavili okupaci Karolina a svůj protest přenesli do formy konstruktivních diskusí a dialogů,“ píše se na webu Univerzity Karlovy.

Demonstrující studenti kritizovali formu dnešní výzvy. Podle nich jsou v ní obsaženy ultimativní prvky, vyjádřili také pochybnosti o tom, zda univerzita bude jejich požadavkům věnovat dostatečnou pozornost. Zahálka tyto obavy odmítl, zdůraznil, že vedení univerzity je připraveno věnovat se záležitosti s maximální vážností, a právě proto chce požadavky studentů projednat v odborných orgánech. Demonstranti nejprve označili požadavky za ultimativní, po několikahodinovém jednání sami přišli s požadavkem, aby Akademický senát usiloval o odvolání Zimy a o klimatickou neutralitu UK do roku 2022.

Po dalším jednání protestující požadavky zmírnili a dohodli se s představiteli Akademického senátu na konečném znění stanoviska, které předsednictvo senátu obratem schválilo. Stanovisko uvádí, že „předsednictvo Akademického senátu Univerzity Karlovy bere vážně požadavky týkající se klimatu předložené iniciativou Univerzity za klima a vyzývá vedení UK, aby projevilo iniciativu při jejich naplňování“. Prorektor Jan Royt následně řekl, že vedení UK výzvě vyhoví.

Prostory vestibulu v Karolinu, kde sídlí rektor a centrální orgány UK, obsadili studenti minulý týden ve středu. Předtím strávili jeden den a noc v budově Filozofické fakulty UK, kde stávkovali za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Svůj protest směřovali k vládě, po přesunu do Karolina ho ale namířili hlavně proti rektoru Tomáši Zimovi.

Reklama

Doporučované