Hlavní obsah

Akademie věd chystá nový vzdělávací web pro seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový vzdělávací webový portál pro seniory začnou na konci roku připravovat vědci Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR (AV ČR) s didaktiky a pedagogy pro dospělé.

Článek

Bude určen zejména pro starší lidi se zájmem o dějiny 20. století. Kromě audiovizuálního obsahu jim prostřednictvím internetu nabídne možnost vzájemného kontaktu. Projekt v první polovině září uspěl v soutěži, kterou vyhlásila Technologická agentura ČR. Fungovat by měl začít v polovině roku 2022. ČTK o tom informovala mluvčí AV ČR Markéta Růžičková.

Podle ní půjde o jeden z prvních projektů, který nabídne seniorům možnost vzdělávání na dálku. Zatímco se žáci a studenti mladšího věku letos na jaře po uzavření škol začali učit online, výuka pro seniory na takzvaných univerzitách třetího věku (U3V) zpravidla alternativní formu nenašla. „Senioři nemožností studovat v době jarní pandemie strádali. Přitom se tato situace, jak je vidět z aktuálního vývoje, může snadno opakovat,“ uvedl budoucí řešitel projektu Martin Jemelka.

Na chystaném webu budou podle něj dostupné dokumenty, instruktážní videa, vzdělávací materiály nebo testy. Studenti se budou moct kontaktovat a diskutovat o historických tématech prostřednictvím diskusního fóra. Obsah se bude dále rozšiřovat. Kromě studentů univerzit třetího věku bude přístupný i veřejnosti.

Univerzity třetího věku (U3V) jsou součástí nabídky celoživotního vzdělávání. Na dvou desítkách vysokých škol je podle Jemelky loni v Česku studovalo zhruba 50.000 seniorů. Posluchači běžně chodí na kurzy v délce jednoho až čtyř semestrů. Přednášky mohou být několikrát v týdnu, nebo méně často. Účastníci skládají test či odevzdávají závěrečné práce. Po absolvování dostanou certifikát, který ovšem není potvrzením o získání vysokoškolského vzdělání.

Projekt Martina Jemelky je jedním z pěti projektů AV ČR, které uspěly ve veřejné soutěži vyhlášené Technologickou agenturou ČR na konci dubna. Výsledky soutěže byly vyhlášeny 10. září. Naplno by měl web začít fungovat v polovině roku 2022.

Reklama

Doporučované