Hlavní obsah

Akademie věd ocenila medailí za historický výzkum dva badatele

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Medailí za zásluhy v historických vědách dnes Akademie věd ČR (AV) ocenila Evu Semotanovou z Historického ústavu AV a Piotra Majewského, který působí na Varšavské univerzitě.

Článek

Semotanová je odbornicí v oblasti historické geografie, Majewski se zabývá moderními evropskými dějinami. Laureáti dnes převzali medaile v Praze.

Slavnostní předání uvedla přednáška Majewského. Historik se zabývá i československými dějinami, především kolem druhé světové války, a spolupracuje s tuzemskými odbornými institucemi. „Svými pracemi Piotr M. Majewski přispívá k prohloubení povědomí o dějinách českých zemí v polské společnosti a zároveň napomáhá většímu pochopení vlastní historie i v České republice,“ uvedli zástupci akademie.

Majewski vzbudil ohlas například svými knihami Edvard Beneš a německá otázka v Česku nebo Kdy vypukne válka, za níž získal prestižní polskou literární cenu Nike. Podle AV Majewski vnáší do svých textů také polskou dobovou optiku, která považovala Československo za ‚sezonní‘ stát a nechtěla vidět, že to, co se stalo po roce 1938 Československu, se může stát i Polsku.

Semotanová je podle akademie špičkovou specialistkou na historickou geografii. Zajímají ji také dějiny kartografie a srovnávací dějiny měst, o nichž také vyučuje. „Za léta práce vybudovala rozsáhlou a mezinárodně ceněnou mapovou sbírku. Účastnila se tvorby mnoha historických atlasů – mezi nimi oceněného stěžejního díla s názvem Akademický atlas českých dějin. Mohutná kniha má na výšku téměř půl metru a nezvykle rozsáhlý tematický záběr, i proto zůstává pilířem české a evropské historické geografie,“ sdělila k laureátce akademie.

Ve spolupráci s odborníky z ČVUT se historička podílela také na Českém historickém atlasu dějin - webovém mapovém portálu, který se věnuje českým a československým dějinám v mezinárodních souvislostech. Web kombinuje mapy, text a doprovodný obrazový materiál, podle AV může sloužit i jako učebnice dějepisu. V Historickém ústavu působí Semotanová 36 let, profesuru získala v roce 2007.

Čestnou oborovou medaili Františka Palackého uděluje Akademie věd od roku 1995 jako ocenění vynikajících výsledků ve společenských vědách, především v oblasti historie, filozofie, práva a sociologie.

Reklama

Doporučované