Hlavní obsah

Akademie věd spustila literární soutěž, inspirací je historická rytina

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Napsat povídku inspirovanou několik set let starou rytinou je zadání literární soutěže IluStory, kterou dnes spustila Akademie věd ČR (AV). Zúčastnit se mohou děti i dospělí.

Článek

Akademie připravila také on-line studovnu s radami pro tvůrčí psaní. Povídky je možné zaslat do 10. října.

Knižní ilustrace pochází ze sbírky starých tisků Knihovny Akademie věd. „Až do uzávěrky soutěže neprozradíme, z které knihy ilustrace pochází,“ uvedla ředitelka knihovny Magdaléna Vecková. „Nechceme tím omezovat fantazii našich přispěvatelů. Podvědomí je zrádné. Naopak – když najdou pro obrázek úplně nový a jedinečný příběh, jako by mu tím dali nový život.“

Účastníci mají za úkol napsat povídku do 10.000 znaků a odeslat ji přes formulář na webu. Žánrové zařazení a styl vyprávění je na jejich volbě. Soutěží se ve dvou kategoriích podle věku autorů - do 15 let a od 15 let výše. Vítězové získají kurz tvůrčího psaní a poukázku do knihkupectví. Slavnostní předání cen bude 6. listopadu v budově AV na Národní třídě v Praze.

Především začínajícím autorům má pomoci tvůrčí studovna. Najdou v ní články a videa o tvůrčím psaní a další tipy jak najít inspiraci. „Někdy pomůže zkusit zapomenout na to, co vidíte na první pohled. Nepopisovat zjevné a výtvarný motiv vnímat spíš jako prostředníka pro svou vlastní obrazotvornost,“ doporučila organizátorka soutěže Marina Krahulcová.

Letos se koná druhý ročník soutěže.

Reklama

Doporučované