Hlavní obsah

Akademik chce vystřídat Zemana, k Drahošovi se hlásí politici i sponzoři

Jiří Drahoš prezidentem? S kandidaturou váhá, sponzoři i politici zájem mají.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Odcházející předseda Akademie věd Jiří Drahoš (67 let) v rozhovoru pro Seznam popisuje, že mu podporu vyjádřili už i někteří lidé z ČSSD a že se mu začínají ozývat sponzoři pro jeho prezidentskou kampaň.

Článek

„Zhruba před dvěma lety se začaly objevovat dotazy, jestli bych o kandidatuře neuvažoval. Tehdy mě to překvapilo, postupně jsem o tom začal přemýšlet a došel k tomu, že bych tuto výzvu měl brát vážně,“ popisuje Jiří Drahoš v rozhovoru vnější impuls k tomu, aby usiloval o to, stát se Zemanovým nástupcem v čele státu.

Drahoš, expert v oboru fyzikální chemie, od té doby dostal pro svou zvažovanou kandidaturu podporu od řady politiků napříč spektrem: od šéfa Starostů a nezávislých, od předsedy lidovců i od bývalého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. V rozhovoru pro Seznam Jiří Drahoš mluví i o konzultacích s lidmi z ČSSD, a to i přímo z okolí premiéra Bohuslava Sobotky.

Klíčové datum pro Jiřího Drahoše je pátek 24. března: V tento den předá po osmi letech v čele Akademie věd funkci své nástupkyni Evě Zažímalové, a tím si naplno rozváže ruce pro volební kampaň. Tehdy také hodlá představit svůj „prezidentský program“.

V rozhovoru pro Seznam mluví i o základní odlišnosti od Miloše Zemana, o svých vazbách na mimopražskou a nevědeckou společnost a také o způsobu financování volební kampaně. „Mám signály, že i lidé z byznysové sféry by byli ochotni uvažovat o takovémto typu podpory,“ říká.

Celý rozhovor s Jiřím Drahošem si pusťte ve videu umístěném zde na konci textu.

Celý rozhovor Jiřího Kubíka s akademikem Jiřím Drahošem.

Reklama

Doporučované