Hlavní obsah

Akce k 17. listopadu. Prezident zůstane doma, Albertov přenechá studentům

 

Reklama

Loni prezident na Albertově vystoupil po boku tehdejšího šéfa xenofobního Bloku proti islámu. Ochranka odmítla na tradiční pietní místo pustit studenty.

Článek

Prezident Miloš Zeman neplánuje na 17. listopad žádný oficiální program. „Hodlá tiše zavzpomínat na 17. listopad v soukromí, zřejmě v Lánech. Přenechává pole široké veřejnosti, především studentům,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Na dotaz, zda neplánuje například položit věnec na Národní třídě nebo na Albertově, mluvčí pouze řekl, že „to pan prezident přenechává jiným politikům“.

Loni prezident vystoupil na Albertově s Martinem Konvičkou, tehdejším šéfem xenofobního uskupení Blok proti islámu. Ochranka tehdy na Albertov pouštěla jen Zemanovy příznivce. Studenti, kteří sem pravidelně chodí k pamětní desce, museli zůstat za ohrazením.

Podle Hradu byla sporná akce jednou z věcí, která pomohla oživit vzpomínku na Albertov. „Oživení této tradice pan prezident považuje za dostačující a plánuje vzpomínat v soukromí. Než pan prezident začal na Albertov chodit uctívat památku, tak tam nikdo nechodil,“ tvrdí Ovčáček.

Na Albertov přitom pravidelně vyrážejí vysokoškolští studenti uctít památku Dne boje za svobodu 1989, ale také Mezinárodního dne studentstva z roku 1939. „Jestli se tam objevila nějaká delegace studentů… Ale opravdu se nekonaly zástupy lidí, to je zásluha pana prezidenta,“ uzavřel Ovčáček.

K loňskému uzavření Albertova jen pro příznivce prezidenta přistoupili organizátoři oslav po zkušenostech z předchozího roku – v roce 2014 dav odpůrců prezidenta tamtéž vypískal. V roce 2013 se Zeman oslav 17. listopadu nezúčastnil ze zdravotních důvodů. Poranil si koleno na zámku v Lánech, když potmě zakopnul o koberec shrnutý fenkou Darcy.

Reklama

Doporučované