Hlavní obsah

Akce na Staromáku stála 300 tisíc. Taky se mi nelíbí dost věcí placených z mých daní, říká Gazdík

 

Reklama

Alternativní oslavu 28. října na Staroměstském náměstí platila strana Starostů a nezávislých (STAN), která ji pořádala, a Univerzita Palackého v Olomouci. Jde tedy o peníze daňových poplatníků. Předseda STAN Petr Gazdík v tom nevidí problém.

Článek

„Brigáda: 28. 10. 2016 Pražský hrad – Komparz, 100 Kč/hod,“ hlásal falešný inzerát několik dní před slavnostním předáváním státních ocenění a medailí na Pražském hradě.

Veřejnost si tímhle způsobem dělala legraci z oficiální státní akce, z níž se desítky hostů pár dnů předem omluvily. Aby Vladislavský sál nezel prázdnotou, pozvánky ve dnech před státním svátkem dostali i lidé, kteří už do okruhu jeho pravidelných návštěvníků dlouho nepatří.

Staromák naopak a za 300 tisíc

U alternativních oslav, které se odehrály v pátek večer na Staroměstském náměstí, to bylo přesně naopak.

Na náměstí se sešly desítky tisíc lidí. Na program i stage přispěli vlastně trochu všichni z nich. Ale také lidi, kteří na akci nebyli, nebo s ní nesouhlasí. Večer platila strana Starostů a nezávislých a z malé části Univerzita Palackého v Olomouci.

Akce vyšla zhruba na 300 tisíc korun.

Platila se hlavně režie - pódium, technika, ochranka, ale peníze dostali také umělci, kteří během večera vystoupili.

„Mně se také nelíbí mnohé věci a mnohé úřady, které se platí z mých peněz jako daňového poplatníka,“ řekl pro Seznam předseda STAN Petr Gazdík.

Foto: David Taneček, ČTK

Na Staroměstské náměstí přišly v pátek tisíce lidí, mnozí akci pojali jako protest proti prezidentovi Zemanovi.

Fakturu od agentury Kudykam, která akci technicky zorganizovala a která patří moderátorovi večera Michalu Horáčkovi, dostane strana do 14 dnů a hodlá ji zveřejnit na svém webu.

„Jsou to peníze, jež my jako Starostové a nezávislí dostáváme za mandáty, které jsme utržili jak v senátních, tak krajských volbách. Jako předseda strany je můžu použít, jak uznám za vhodné, pokud mi to předsednictvo dovolí. Tady jsem neviděl jedinou námitku,“ dodal Gazdík.

Peníze za své zastupitele, senátory nebo poslance dostává každá politická strana, která překročí při volbách stanovené limity. U STAN jde teď zhruba o 16 milionů korun ročně.

Na Hradě jde o miliony ročně

Kolik stojí slavnostní ceremonie při 28. říjnu a následná recepce Pražský hrad, Kancelář prezidenta republiky nezveřejňuje.

Naznačují to ovšem výroční zprávy.

Pravidelně se v nich opakuje věta, že „vyšší čerpání ve IV. čtvrtletí roku bylo ovlivněno výdaji spojenými se zajištěním oslav státního svátku ČR 28. října“.

Dva roky po sobě se výdaje v kolonce Nákup služeb dostaly v posledním čtvrtletí k 6 milionům korun, v roce 2014 to bylo 4,4 milionu. Hrad přitom v prvních třech kvartálech roku platí za „nákup služeb“ kolem jednoho až dvou milionů.

Reklama

Doporučované