Hlavní obsah

Akce o renesanci v Pardubickém kraji budou zatím bez návštěvníků

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Kvůli špatné epidemické situaci budou nejbližší akce, které letos připomínají 500 let renesance ve východních Čechách, v digitální podobě. Uskuteční se přednáška a výstava, uvedlo pardubické hejtmanství v tiskové zprávě.

Článek

„Zatím nás brzdí epidemie. Pokud to jde, prezentujeme některé události digitálně, a doufáme, že se začátkem léta situace vrátí do normálu a bude se moct uskutečnit většina připravených akcí,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

Ve čtvrtek od 17:30 se bude konat přednáška o domě U Rytířů v Litomyšli na Svitavsku. Až do 70. let minulého století sloužil k bydlení, teď je tam galerie. Odborníci budou hovořit o bájných zvířatech na fasádě, kazetovém stropě v patře nebo Aloisi Jiráskovi, který dům pojmenoval.

Dalším programem bude od 1. dubna do 30. června digitální výstava Pernštejnové v archivních dokumentech. K vidění bude na monitoru ve výloze badatelny Státního okresního archivu Pardubice. Vystaví například Knihy městské rudé, jedinou kulturní památku v archivu.

„Obsahuje obecní nařízení vnitřní správy města, ale především převody majetku mezi měšťany. Představena budou i dobová pečetidla a vybrané pečetě,“ řekl vedoucí archivu Ladislav Hloušek.

Pardubický kraj si letos připomíná 500 let od úmrtí šlechtice Viléma z Pernštejna. Jeho rod ovlivnil rozvoj velké části kraje. Renesanční upomínky jsou kromě šlechtických sídel v Pardubicích a Moravské Třebové na Svitavsku také měšťanské domy. Jsou například v Pardubicích, Moravské Třebové nebo v Litomyšli.

Reklama

Doporučované