Hlavní obsah

Akce Očistec. Na Slovensku pozatýkali vedení policie z Ficovy éry

Foto: Profimedia.cz

Bývalý policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Na Slovensku probíhá zátah proti policejním funkcionářům, kteří byli ve funkcích za vlád strany Směr. Mezi zadrženými je i bývalý policejní prezident Tibor Gašpar, někdejší poradce českého ministra vnitra Jana Hamáčka.

Článek

Slovenská policie od čtvrtečního rána zasahuje proti svým někdejším velitelům. Akce nejspíš souvisí s nedávnými zásahy proti elitním policistům a prokurátorům. Mezi zadrženými a obviněnými je tentokrát kromě bývalého policejního prezidenta Gašpara také bývalý šéf Národní kriminální agentury (NAKA) Peter Hraško nebo někdejší velitel protikorupční jednotky Robert Krajmer.

„Obvinění bylo vyšetřovatelem NAKA vznesené kvůli vícero trestným činům, kromě jiného kvůli zločinu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, korupčním trestným činům a trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. S obviněnými osobami aktuálně probíhají procesní úkony, a proto se nebudeme k případu blíž vyjadřovat,“ sdělila médiím mluvčí generální prokuratury Jana Tökölyová.

Foto: Profimedia.cz

Eskorta Tibora Gašpara na policejní prezidium.

Ve věci je obviněný i nitranský oligarcha Norbert Bödör blízký straně Směr. Vzdálený příbuzný bývalého policejního prezidenta Gašpara je už od léta obviněný v kauze Dobytkář, ve které jde o obří korupci spojenou s čerpáním evropských dotací. Bödör je také známou postavou z šifrované komunikace Mariana Kočnera označovaného slovenskými médii za mafiána. Muži spolu řešili mimo jiné probíhající policejní vyšetřování a informace z policejních databází.

Spletitá síť kontaktů

Mezi lidmi obviněnými ve čtvrtek má být podle Denníku N i bývalý ředitel Národní jednotky finanční policie Bernard Slobodník, který byl na policii vypovídat už minulý týden ve čtvrtek. Na Slobodníka a další lidi jen pár hodin před razií podal bývalý šéf policie Gašpar trestní oznámení. „Mám podezření, že se s její pomocí připravuje kriminalizace mojí osoby ve vážnějším rozměru,“ uvedl podle agentury TASR bez dalších podrobností Gašpar.

Slobodník byl Gašparův podřízený. Trestní oznámení na něj Gašpar podal v době policejní akce Boží mlýny, v rámci které už policie zadržela vícero funkcionářů bezpečnostních složek. Ve vyšetřovací vazbě je například speciální prokurátor Dušan Kováčik nebo bývalý ředitel kriminálního úřadu finanční správy Ľudovít Makó.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z říjnového zásahu NAKA.

„Kočnerův advokát“ u domu Gašpara

V ulici v obci Janíkovce u Nitry, kde Gašpar bydlí, bylo podle serveru Aktuality.sk od brzkého čtvrtečního rána nejméně osm policejních aut i psovod. Ráno na místo dorazil i známý advokát Marek Para, kterého veřejnost zná zejména z případu vraždy novináře Jána Kuciaka jako obhájce Mariana Kočnera. Para potvrdil, že v aktuálním případu zastupuje vícero klientů. Krátce před jedenáctou dopoledne pak policie převezla Gašpara na policejní prezidium v Bratislavě.

Gašpar stál v čele policejního sboru osm let. Do funkce ho jmenoval v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák ze strany Směr. Gašpar byl označován právě za člověka Směru a čelil za to kritice. Místo u policie ho nakonec stály masové protesty pro vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Gašpar čelil obviněním, že se policie nevěnovala vyšetřování Kuciakovy vraždy dostatečně.

Ve vedení policejního sboru skončil Gašpar na konci května 2018, tři měsíce po Kuciakově vraždě. I tehdy měl ale podporu strany Směr Roberta Fica.

Zleva: Gašpar, premiér Fico a ministr Kaliňák při vypisování odměny za informace o pachatelích vraždy Kuciaka.

Gašparovo jméno se už zmiňovalo v souvislosti s vyšetřováním sbírání údajů o zavražděném novináři Jánu Kuciakovi. Kvůli lustraci Kuciaka v policejních databázích je obviněný bývalý šéf finanční zpravodajské jednotky NAKA Pavol Vorobjov. Ten původně vypověděl, že zadání dostal od Gašpara, později ale výpověď změnil a tvrdil, že se mohl splést. Mezi lidmi, které ve čtvrtek ráno policie zadržela, i je příbuzný Pavola Vorobjova Marián Zetocha, bývalý šéf odboru podpory řízení na policejním prezidiu.

Gašpar, kterého kauza lustrace stála místo poradce ministryně vnitra Denisy Sakové, vystupuje ve Vorobjovově případu jako svědek. Poradce dělal Gašpar i českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi. Ministrovi radil v otázkách policie od srpna do konce prosince 2018. Jeho angažmá v Česku tehdy kritizovala organizace Transparency International (TI).

„Za jeho vedení také přetrvávala kritika v souvislosti s nevyšetřováním korupčních zločinů, mimo jiné i od naší slovenské organizace Transparency International,“ stálo v dopisu TI adresovaném Hamáčkovi.

Politické reakce: radost i zdrženlivost

Slovenský premiér Igor Matovič v reakci na čtvrteční policejní zásah píše na Facebooku o „krásném Slovensku“. „Kičura. Kožuch. Kvietik. Makó. Kováčik. Krajmer. Gašpar. Hraško… a desítky jiných přátel Petra Pellegriniho a Roberta Fica si užívají speciální péči strážců zákona. A stačilo jen tak málo - dodržet co, co jsme lidem před volbami slibovali - dát poctivým vyšetřovatelům a prokurátorům absolutní svobodu,“ napsal Matovič s tím, že udělá všechno, aby se doby, kdy „mafie ovládla stát“, už nikdy nevrátily.

Podle reakce koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) by se teď měla policejní pozornost obrátit i na expremiéra Fica a exministra vnitra Kaliňáka. „Tibor Gašpar v poutech je symbolem, v jakém stavu byla naše společnost za vlády Směru, protože lidé jako Gašpar měli obrovskou moc,“ cituje televize TA3 poslance SaS Alojze Baránika.

Expremiér Peter Pellegrini, který po Ficovi vedl vládu Směru, ve čtvrtek novinářům řekl, že nezná detaily akce. Nechtěl ani komentovat, zda měl podezření, že je Gašpar „v něčem namočený“. „Byl jsem to ale já jako zastupující ministr vnitra, který se dohodl s Tiborem Gašparem, že opustí svoji funkci,“ připomněl Pellegrini situaci z jara 2018.

Pellegrini přitom předloni Gašpara hájil. „Stále si stojím za tím, že považuji Tibora Gašpara za profesionála, který patří na svoje místo,“ tvrdil tehdy politik Směru. Z Ficovy strany odešel Pellegrini letos v létě a založil vlastní stranu Hlas.

Expremiér Robert Fico ve čtvrtek odkázal novináře na tiskovou konferenci Směru.

Reklama

Související témata:

Doporučované