Hlavní obsah

Akcie bank padají. Ke dnu je táhne skandál, který nezná hranice

Reklama

Skandál kolem kauzy FinCen Files, která se přirovnává k novým Panama Papers, zasáhl tvrdě bankovní akcie. Britská HSBC je na více než 20letých minimech. Deutsche Bank nepřestává klesat a padají i české banky.

Článek

Obrovské množství špinavých peněz se nejspíše pere přes banky po celém světě, vyplývá z dokumentů o podezřelých platbách. Ve svém globálním projektu FinCen Files to zjistilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ).

Víkendové odhalení se začíná projevovat i na finančních trzích. Padají ceny akcií bank po celém světě.

Rekord za čtvrtstoletí

Nejvýznamnějšími bankami, jež se ve zprávě objevují, jsou Deutsche Bank, která ve spisech zveřejnila podezřelých 1,3 bilionu dolarů, a JPMorgan Chase & Co., která zveřejnila 514 miliard dolarů. Německé bance, která poslala 63 procent všech takzvaných SAR dokumentů (z angl. Suspicious Activity Reports, zprávy o podezřelých aktivitách), se v pondělí propadly akcie o více než osm procent a dále klesají. Akcie JPMorgan zase spadly o čtyři procenta.

Také britská banka HSBC se v dokumentech objevila. Dnes jí na hongkongské burze klesly ceny akcií na nejnižší úroveň za čtvrt století a od začátku roku jsou na polovině, všímá si agentura Reuters. Na londýnské burze je banka zase na svém 20letém minimu.

Banka pro agenturu uvedla, že tato zjištění jsou z minulosti a k současnosti se již nevztahují. Dickie Wong, vedoucí výzkumu v Kingston Securities, britskému médiu řekl, že zpráva ICIJ se přidala k řadě problémů, které již podkopávaly poptávku investorů po akciích HSBC, včetně jejího dubnového oznámení, že ukončí vyplácení dividend. „I jednotliví investoři se již akcií vzdali,“ uvedl Wong.

Evropské bankovnictví na kolenou

Propad cen zažívají i ostatní evropské banky, což pro evropský trh, který je silně závislý na bankovním sektoru, znamená další ránu, píše deník Financial Times.

„Potvrzuje to, co jsme již věděli. Existuje obrovské množství SAR dokumentů, které jsou podávány oproti relativně nízkému počtu případů, jež vedou k trestnímu stíhání,“ uvedla pro Reuters Etelka Bogardi, hongkongská regulační partnerka v oblasti finančních služeb v advokátní kanceláři Norton Rose Fulbright.

Evropské akcie byly v pondělí již pod tlakem rostoucích případů onemocnění covid-19 v celém regionu, které tlačily index Stoxx 600 dolů, a to o 2,8 procenta. Banky však na tom byly ještě hůře. Propad bankovnického sektoru v Stoxx 600 byl více než pětiprocentní.

Společnost Standard Chartered klesla o více než šest procent a její akcie v Hongkongu také poklesly o více než pět procent. Barclays ztratila více než šest procent, zatímco akcie francouzské Societe Generale přišly o více než sedm procent, všímá si web Business Insider.

Pokud jde o Českou republiku, nejvíce záznamů ve zprávě zaznamenaly čtyři banky: Raiffeisenbank, PPF Bank, Česká spořitelna a Komerční banka. Informoval o tom web investigace.cz, který byl jako jediný český zástupce v projektu FinCen Files. S Českem souvisí přes 200 dokumentů z celkových 2100 uniklých a celkem se týká 144 českých entit. ČSOB odmítla na dotazy novinářů z investigace.cz odpovídat a tisková mluvčí z PPF reportéry ubezpečila, že banka striktně dodržuje všechna pravidla. I českému bankovnímu sektoru na pražské burze padají ceny akcií, a to většinou od jednoho do tří procent.

Banky pod drobnohledem

Samy o sobě tyto zprávy neznamenají trestnou činnost, ale pouze poukazují na potenciální problém. Jde spíše o preventivní opatření. Hlavní ukazatele jsou podle webu investigace.cz například rizikové oblasti (Seychely, Belize, Britské Panenské ostrovy, nebo i Kypr) a také chybějící informace o firmách, které si přeposílají obrovské částky, a přitom jde často pouze o virtuální skořápky.

Jakákoliv podezřelá transakce, která je v dolarech, musí být nahlášena do sídla amerického úřadu v podobě tzv. SARs. Podle uniklých dokumentů jde o částku vyšší než dva biliony dolarů mezi lety 1999 a 2017.

Banky však i přes upozornění amerického úřadu v těchto transakcích pokračují. „Musejí dělat lepší práci při uzavírání těchto účtů, jakmile dostanou opakované důkazy o podezřelých činnostech,“ řekl pro agenturu Bloomberg Tom Cardamone, generální ředitel organizace Global Financial Integrity, organizace sídlící ve Washingtonu, která sleduje nelegální toky peněz po celém světě.

Reklama

Doporučované