Hlavní obsah

Akcie, bitcoin, zemědělská půda. Do čeho se letos vyplatí investovat?

Svezte se na vlně likviditní supernovy. Rady pro investory pro rok 2021 od SZ Byznys.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Co by nemělo chybět v investičním portfoliu pro rok 2021?

Článek

Pandemie připravila v roce 2020 o život bezmála dva miliony lidí, srazila světovou ekonomiku do nejhlubší krize od Velké deprese a lockdowny potopily miliony malých a středních podnikatelů.

A co na to akcie? Zaznamenaly nejrychlejší růstový obrat v historii a hlavní indexy přepisovaly rekordy. Co stojí za tak dramatickým odtržením finančního světa od reálné ekonomiky a nekončícím zájmem o již opravdu drahé akcie?

Složité otázky světa investic mívají někdy přízvisko „za milion dolarů“. Odpověď na výše uvedené dotazy má však hodnotu podstatně vyšší, konkrétně zhruba 14 bilionů dolarů. Právě o tolik se v posledním roce zvýšila peněžní zásoba pumpovaná do systému centrálními bankami. Ano, máme za sebou výbuch likviditní supernovy, který přitom ještě zdaleka nekončí.

Portfolio investora by mělo reflektovat budoucí výzvy, tedy obecně to, co bude, nikoli to, co se již odehrálo. A v době, kdy se peníze tisknou enormně rychle a globální zadlužení roste, se zdá, že takzvané fiat peníze vydávané centrálními bankami nečeká dříve či později nic dobrého.

I proto je potřeba do portfolia zařazovat takové investice, které v takovém prostředí mohou obstát.

Co čekat od investičního roku 2021?

Trh bude znovu spíše trhem spekulantů, kteří sázejí na růst ceny kurzů bez ohledu, jestli je daná investice spravedlivě oceněná. Nadále bude přetrvávat strach investorů, že jim ujede vlak, což je bude nutit vstupovat na trh. Globální úrokové sazby zůstanou rekordně nízké, v mnoha zemích záporné. Fed, britská centrální banka, japonská centrální banka a ECB by měly do konce roku 2021 navýšit své bilance o další 3,4 bilionu amerických dolarů.

Také nic nevydělávající hotovost ve výši 3,5 bilionu dolarů může začít putovat na kapitálový trh. Medvědi, tedy spekulanti na pokles, tak mají jen omezenou šanci přetlačit obrovskou vlnu likvidity, která se vytvořila v 2020 - rekordních 15 bilionů dolarů, a bude dál růst minimálně polovičním tempem v roce 2021, alespoň to tvrdí analytici z JPMorgan.

Dá se také předpokládat, že centrální banky nenechají trhy za žádnou cenu výrazně klesnout a jenom zcela mimořádná událost může vykolejit růstovou trajektorii. Případný propad bude naopak příležitostí vstoupit na trh a zainvestovat. Rok 2021 bude rokem plošné vakcinace, která pomůže alespoň částečně vrátit život lidí a ekonomiky před covid. Omezení ve volném pohybu a cestování však zůstanou.

A co by nemělo chybět v portfoliu pro rok 2021?

I přes enormně vysoké ocenění patří americké akcie k nejlikvidnějším a tamní burzy k právně nejlépe ukotveným trhům na světě. Růst zisků firem zastoupených v indexu S&P500 bude vycházet z nízkého základu. Růstu pomůže také obnovení zpětných odkupů firem a zadržených dividend.

Dá se očekávat, že investoři budou v roce 2021 hledat častěji firmy, které nabídnou kromě růstu i zajímavý dividendový výnos. Velký stimulem pro Wall Street mohou být desítky tzv. unicorns, miliardové, zatím soukromě vlastněné firmy, například hrací platforma Roblox, fintech Affirm Holdings, kryptoburza Coinbase a další, které plánují vstoupit na trh.

Investoři by však neměli přehlížet také rozvíjející se trhy. Ruská ekonomika si s pandemií koronaviru zatím poradila lépe než většina světa. Rusko má stále hodně komoditně orientovanou ekonomiku, která těží s růstu cen ropy. Ocenění ruských akcií je oproti konkurenčním zemím ze skupiny BRIC momentálně nejnižší. Ruský akciový trh umí nabídnout zajímavý dividendový výnos, a to přes šest procent.

Ekonomické oživení v roce 2021 nahrává také komoditám, stejně tak jako odložená spotřeba domácností i firem kvůli globálním lockdownům. Komodity jsou ve vztahu k finančním aktivům podle dánské Saxo Bank podhodnocené nejvíce za 50 let. Jsou navíc považované za uchovatele hodnoty v časech bezprecedentního tištění peněz.

V rámci jednotlivých sektorů bude investory ostře sledovaná oblast prodlužování lidského věku (longevity). Tento trh by do roku 2025 mohl tvořit odhadem až 20 procent globálního HDP, navíc tento obor akcelerovala covidová krize.

Bitcoin ještě neřekl poslední slovo

Nejen akcie minulý rok lámaly rekordy, příkladem je bitcoin, který začal být vnímán velkými institucemi jako plnohodnotné aktivum. Tržní kapitalizace samotného aktiva ani při razantním růstu v roce 2020 se ještě zdaleka nepřiblížila klasickým aktivům.

Investoři hledají aktivum, které je může ochránit před ztrátou hodnoty tzv. fiat měn. Neměli by však zapomínat, že jde o mimořádně volatilní investici a je pragmatické nakupovat bitcoin pravidelně po menších částkách, popřípadě využít každého většího poklesu k navýšení pozice.

„Bitcoin v posledních dnech překonal nová historická maxima, když se dostal nad hodnotu 34 tisíc dolarů. Růstu jeho ceny nahrává několik faktorů. Kromě toho, že se v poslední době tato kryptoměna stala středem zájmu velkých institucionálních investorů a platby v kryptoměnách umožní v roce 2021 i PayPal, je třeba vzít v úvahu i uklidnění situace po volbách v USA, dlouhodobý efekt jarního "dělení“ kryptoměn, který obvykle lze sledovat ještě několik let a fakt, že se pomalu blížíme k dosažení limitu počtu vytěžených bitcoinů, který byl stanoven na 21 milionů bitcoinů. V současnosti zůstává nevytěžených 1,5 milionu bitcoinů," uvedl Martin Krištoff ze společnosti CFDWorld.

Dividendy z Rybné ulice

Český investor by neměl ignorovat příležitosti, které nabízí pražské burza, a to například v akciích ČEZu. Růst cen elektřiny nekoresponduje s cenou samotné akcie, ta se jeví podhodnocená. Firma má dostatečnou hotovost na výplatu vyšší dividendy, stále s potenciálem mimořádné dividendy. I přes kurzový růst v roce 2020 mají akcie ČEZu stále velmi atraktivní dividendový výnos.

A nakonec ještě jeden pohled na východ. Tentokrát k našim slovenským sousedům. Zemědělská půda v Česku má tržní cenu okolo 25 Kč/m2, ale na Slovensku jen okolo 10 Kč/m2. Slovenský trh s půdou i zemědělskými podniky je totiž ve vývoji odhadem až pět let opožděn oproti trhům na západě.

Nejen o těchto tématech se bude ve středu 6. ledna diskutovat na Investičním fóru v Praze.

Reklama

Doporučované