Hlavní obsah

Akcie na toboganu. Trhy oslabují čtvrtým dnem po sobě, klesly nejníže za poslední dva roky

5 rad, jak se nyní zachovat, pokud investujete do akcií, od investorského guru Jana Sýkory.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropské akcie čtvrtým dnem oslabují a drží se poblíž dvouletých minim. Jejich výprodej reaguje na pondělní prudký propad americké burzy, jejíž hlavní indexy se dostaly na svá roční minima, a na následující prudký pokles asijských trhů.

Článek

Investoři se obávají nedostatečného pokroku v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou, ale i vývoje kolem brexitu a italského státního rozpočtu.

Panevropský index STOXX 600 kolem 10:30 SEČ odepisoval 0,75 procenta na 340,70 bodu. Za letošní rok je níže o více než 12 procent a kvůli zpomalující evropské ekonomice a politické nestabilitě na kontinentu zřejmě vykáže pokles už čtvrtý měsíc za sebou, domnívá se agentura Reuters.

Hned po zahájení obchodování oslabil i hlavní index německých akcií DAX, když odepsal 0,29 procenta na 10 741,11 bodu. Do červených čísel se dostal i britský akciový index FTSE 100, který po 10:30 ztratil 0,8 procenta na 6 718,52 bodu.

Nedaří se téměř všem sektorům. Akcie ropných firem jsou nejníže za osm měsíců, protože obavy ze zpomalení globálního hospodářského růstu ropu zlevnily o dvě procenta. Finanční sektor pak reaguje na čtvrteční oznámení Evropské centrální banky (ECB), že tento měsíc ukončí program nákupu dluhopisů. Jeho index od té doby už ztratil 2,4 procenta.

Americké akciové trhy v pondělí prudce oslabily a navázaly tak na výprodej z konce minulého týdne. Částečně v reakci na komentář šéfa investiční společnosti DoubleLine Capital Jeffreyho Gundlacha, že trh je v první fázi mnohem výraznějšího poklesu, který bude následovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované