Hlavní obsah

Akcie v USA rostou, Dow Jones poprvé překonal hranici 29 000 bodů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Akcie ve Spojených státech pokračují v lámání rekordů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, během dnešního obchodování poprvé ve své historii překročil hranici 29 000 bodů.

Článek

Akciové trhy v posledních dnech těží z poklesu obav z eskalace napětí na Blízkém východě. Dow Jonesův index se dnes vyšplhal až na 29 009,07 bodu. Později však o část zisků přišel a vrátil se pod 29 000 bodů. Kolem 16:45 SEČ si připisoval zhruba 0,1 procenta na 28 977 bodů.

Nárůstu indexu na nový rekord nezabránily ani překvapivě slabé údaje o tvorbě pracovních míst v USA. Americké ministerstvo práce oznámilo, že ekonomika USA v prosinci vytvořila 145 000 pracovních míst. Analytici přitom počítali se vznikem 164 000 míst.

„Prosincová zpráva o trhu práce byla o něco slabší, než se očekávalo, ale ne natolik, aby vyvolala velké obavy ohledně amerických spotřebitelů a zdraví celkové ekonomiky,“ uvedl podle serveru CNBC analytik Alec Young ze společnosti FTSE Russell. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami.

Reklama

Doporučované