Hlavní obsah

Akcie výrobců alkoholu a tabáku padaly, investoři reagují na plánované zvýšení daní

Rozhovor s analytikem Komerční banky Jiřím Kostkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes stagnovala, index PX stoupl o 0,06 procenta na 1086,09 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Posílení si připsaly například akcie bankovní skupiny Erste. Naopak ztráty postihly třeba cenné papíry výrobce lihovin Stock. Podle analytiků poznamenalo akcie Stocku oznámení plánovaného zvyšování spotřební daně z lihovin.

Článek

Oslabující akcie dnes na pražské burze mírně převažovaly. Ze 13 hlavních emisí posílilo pět. Mezi posilujícími ale byly akcie Erste a ČEZ, které tradičně patří k emisím, s nimiž se obchoduje v největších objemech. Akcie Erste si zároveň připsaly nejvýraznější růst z hlavních emisí, a to o 1,72 procenta na 884,60 koruny. Cenné papíry ČEZu zdražily o 0,56 procenta na 540 korun. Akcie Erste a ČEZu tak vyvažovaly ztráty nejobchodovanější emise, cenných papírů Komerční banky. Ty zlevnily o 0,32 procenta na 939 korun.

Největší ztráty zasáhly firmu Stock, jejíž akcie oslabily o 3,68 procenta na 65,40 koruny. „V průběhu dne se objevily informace o návrhu Ministerstva financí na zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků, alkoholu a hazardu. Vzhledem k tomu, že návrh obsahuje relativně skokové navýšení daně, tak dnes dopadla nejhůře likérka Stock Spirits,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Kostka. Ztrácely i cenné papíry tabákové firmy Philip Morris ČR, a to o 1,16 procenta na 15 320 korun.

Česká měna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 zpevnila vůči euru o šest haléřů na 25,63 Kč/EUR a k dolaru o sedm haléřů na 22,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované