Hlavní obsah

Akciové trhy v Evropě a Asii zasáhly Trumpovy plány na nová cla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o nových clech na čínské zboží zasáhlo akciové trhy v Evropě a Asii. Panevropský akciový index STOXX 600 krátce po zahájení dnešního obchodování ztrácel zhruba 1,8 procenta. Japonské akcie sestoupily až na šestitýdenní minimum a výrazně oslabily také čínské akcie.

Článek

Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Dnes by se měl americký prezident navíc vyjádřit k obchodním vztahům s Evropskou unií, což mezi investory vzbuzuje další obavy.

Hlavní index německých akcií DAX krátce po začátku obchodování vykazoval pokles o více než dvě procenta. Dostal se tak pod psychologicky důležitou hranici 12 000 bodů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes klesl o 2,11 procenta a uzavřel na 21 087,16 bodu. Během dne sestoupil až na 20 960,09 bodu, tedy na nejnižší úroveň od 18. června. Index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite se snížil o 1,41 procenta na 2 867,84 bodu.

Reklama

Doporučované