Hlavní obsah

Akmola, Astana… abrakadabra. Nursultan. Země, která mění každou chvíli jméno metropole

Děkujeme, milovaný vůdce! Nechť se hlavní město nyní jmenuje po tobě.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev nečekaně rezignoval na svou funkci po 30 letech vládnutí.

Článek

„Na jednu stranu je to škoda. Na druhou stranu to udělal ve správnou chvíli. Myslím, že by měl dát mladším lidem šanci,” říká v anketě jeden z místních obyvatel. Druhý mu oponuje: „Nic se nezmění. Ani předtím se nic neměnilo. Vy si myslíte, že se něco změní? Všechno zůstane tak, jak to je. Nikdo se nestará o lidi.”

Prezidentského úřadu v Kazachstánu se po Nazarbajevovi ujal dosavadní předseda senátu Kasym-Žomart Tokajev, který v minulosti zastával i post premiéra. V prezidentském úřadu, který bude vykonávat prozatímně, setrvá Tokajev do konce Nazarbajevova mandátu, což je duben 2020. Mnozí pozorovatelé ale vidí ve formální změně v prezidentském křesle pouze přípravu na předání moci do rukou Nazarbajevovy nejstarší dcery Darigy, která mezitím postoupila na předchozí Tokajevovo místo v čele horní komory parlamentu, tedy z hlediska ústavy se dostala do druhé nejvýznamnější funkce ve státě.

A jak už se to v zemích jako Kazachstán stává, nový prezident země Tokajev podepsal výnos, kterým se oficiálně mění název hlavního města z Astany na Nursultan podle křestního jména bývalého prezidenta. To se ale mnoha Kazachům vůbec nelíbí.

Policie nyní už v Nursultanu zadržela okolo dvaceti lidí, kteří protestovali proti změně názvu kazašského hlavního města. Protesty probíhaly před radnicí města a došlo i ke střetu s desítkami lidí, kteří přejmenování naopak podporují. Okolo 40 tisíc lidí také podepsalo petici, která protestuje proti novému jménu.

Nursultan je už čtvrté v řadě v teprve šedesátileté historii města. Do roku 1961 se město jmenovalo Akmolinsk, pak bylo přejmenováno na Celinograd, což znamená město panenského území. Pak se jméno změnilo na Akmola neboli Bílý náhrobek. A když se místo Almaty stalo hlavním městem Kazachstánu, dostalo opět nové jméno: Astana, což je v překladu právě Hlavní město. A teď se tedy stalo Nursultanem po svém bývalém 78letém prezidentovi.

Demonstrace se neobešla ani bez napadení novinářů a kameramanů. Reportérka Rádia Svobodná Evropa Světlana Glušková byla nakonec policií zadržena. Jedná se už o čtvrtý podobný incident v Kazachstánu v posledních týdnech.

Reklama

Doporučované