Hlavní obsah

Aktéři bitky v Zemanově štábu byli po více než roce poprvé svědčit

Dramatické chvíle ve volebním štábu Miloše Zemana (natočeno v lednu 2018).Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Úřad v Praze 11 se vrátil k případu z prezidentské volby, kdy byli ve štábu Miloše Zemana napadeni novináři.

Článek

Městský úřad pro Prahu 11 ve středu poprvé vyslechl aktéry loňského incidentu ve volebním štábu Miloše Zemana. Od strkanice, při které Zemanovi příznivci napadli některé přítomné novináře, přitom uběhl už více než rok.

Svědectví k případu byli ve středu odpoledne podat Jan Šolta, u něhož úředníci prověřují podezření ze spáchání přestupku, i oba napadení novináři – kameraman Alexander Šulc a reportérka Seznamu Pavlína Kosová.

Novináři i Šolta byli předvoláni na Úřad městské části Praha 11 už loni v létě. Bylo to poté, co mu případ předala policie, která po svém prověřování dospěla k závěru, že nebyl při incidentu spáchán trestný čin.

Jan Šolta však ještě před prvním jednáním podal námitku podjatosti.

„Přijel jsem na Úřad podat vysvětlení, a vtom mi zavolala jedna úřednice, že už ani nemám chodit. Řekla mi, že nemůžu být vyslechnut, protože pan Šolta právě podal námitku pro podjatost tamních úředníků a řízení se přerušuje,“ říká novinář Šulc.

Námitku Jana Šolty musel řešit pražský magistrát. Ten rozhodl na sklonku minulého roku a případ tak mohl znovu přejít do rukou úředníků na Praze 11.

Ti mají čas rozhodnout do 3. května 2019. Právě počátkem května, v okamžik zahájení správního řízení, totiž začala běžet roční promlčecí doba.

Jan Šolta je podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Za to mu hrozí pokuta až ve výši 20 tisíc korun.

Po prezidentské volbě v lednu 2018 se totiž spolu se svým kolegou, už zesnulým Karlem Slezákem, snažil ze Zemanova volebního štábu odehnat novináře, kteří tam natáčeli dění po Zemanově volebním vítězství.

Případ začala vyšetřovat policie pro podezření z trestného činu výtržnictví. Kvůli náhlému úmrtí případ Karla Slezáka odložila, případ s Janem Šoltou vyhodnotila jako přestupek.

Reklama

Doporučované