Hlavní obsah

Aktivisté na protest proti Idetu obarvili kašny v centru Brna na červeno

Foto: Wikimedia Commons/SchiDD

Brno.

Reklama

Aktivisté na protest proti zbrojnímu veletrhu Idet obarvili vodu ve fontánách v centru Brna na červeno, tedy v barvě krve. Nad hlavním vstupem na výstaviště vyvěsili transparent „Válka začíná tady“.

Článek

„Na výzvu policie slezli ze střechy dolů, žádná škoda podle dostupných informací nevznikla. Policie aktivisty zajistila a předvedla k podání vysvětlení,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš se nechce k počínání protestujících nijak vyjadřovat.

Na výstavišti kromě mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky Idet začíná také veletrh požární techniky a služeb Pyros a mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb Iset.

Do ruda se ráno zbarvila voda ve fontáně na náměstí Svobody a také před Janáčkovým divadlem na Moravském náměstí. U obou kašen ležel transparent s nápisem Idet špiní Brno krví. Událostí se bude také zabývat policie, musí ale počkat na rozbor vody a vyčíslení případné škody. Nyní vše prověřuje ve spolupráci s hasiči a Veřejnou zelení města Brna, která pečuje o obě kašny. Hasičští chemici přijeli kolem 11:00 odebrat vzorek vody na náměstí Svobody.

Ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala předpokládá, že škoda se bude pohybovat kolem 10 000 korun. Je nutné vypustit vodu ze systémů obou kašen, dohromady jde o 70 metrů krychlových, následuje čištění. „Pak musíme vodu znovu napustit,“ řekl Kasala.

ČTK obdržela anonymní e-mail s fotografiemi obarvených kašen, podle kterého se Brno již „nezvládá dívat na obchod se smrtí, který pravidelně probíhá na brněnském výstavišti“, a proto kašny „roní krvavé slzy“.

V Brně se také objevily nápisy na dlažbě namířené proti veletrhu, například Veletrh smrti, Brno obchází smrt a Žádné zbraně diktátorům. V e-mailu se k nim přihlásili „skřítkové nočního Brna“, kteří nesouhlasí s dodávkami zbraní diktátorským režimům.

Organizace Nesehnutí v tiskové zprávě uvedla, že se zahájením zbrojařského veletrhu započaly i protestní akce. Za nimi podle organizace stojí platforma Stop IDET, která sdružuje například právě organizaci Nesehnutí či brněnský kolektiv Food not bombs. „Veletrh IDET považujeme za problematický nejen proto, že se snaží zbraně vydávat za obyčejné zboží a lakuje je na růžovo tvrzením, že jde o obranné nástroje. Zároveň také legitimizuje zločinné chování představitelů nesvobodných zemí, které jsou pravidelnými účastníky IDETu a jimž je tak fakticky dáváno najevo, že pokud nám z toho plyne zisk, dokážeme jejich zločiny tolerovat. Jen tak si lze vysvětlit, že se v minulosti mohlo partnerskou zemí IDETu stát například Turecko,“ uvedl za Nesehnutí Robert Vlček.

Reklama

Související témata:

Doporučované