Hlavní obsah

Nepříjemnost pro Babiše. Kříže v místě, kde má točit zmrzlinu

Foto: Milion chvilek pro demokracii, Seznam Zprávy

Náměstí v Průhonicích v sobotu dopoledne.

Reklama

V české předvolební kampani se přitvrzuje. Na náměstí v Průhonicích, kde má v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO) předvolební setkání s voliči, se objevily křížky připomínající zemřelé v covidové pandemii.

Článek

K happeningu se přihlásili aktivisté z organizace Milion chvilek.

Jde o opakování akce, kterou aktivisté chtěli poukázat na chyby vlády v pandemii už v únoru na Staroměstském náměstí.

„Křížky na náměstí chceme ukázat realitu Babišovy vlády v kontrastu s jeho kampaní. Křížky za všechny, kdo si kvůli nezvládnuté pandemii pro zmrzlinu přijít nemohou,“ stojí v tiskové zprávě Milion chvilek.

Křížky přijeli smýt hned ráno hasiči. „Na žádost městské policie přijela jednotka průhonických dobrovolných hasičů. Už se měli vrátit do zbrojnice, zda se to podařilo opláchnout, nevím,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Babiš v Průhonicích bydlí se svou rodinou, místní restaurace a cukrárna Paloma patří do premiérova svěřenského fondu.

Babišova akce měla začít v deset hodin dopoledne. Hlavním bodem programu bylo rozdávání zmrzliny. Babišovi marketéři setkání s autogramiádou nazvali „Lízejte, než to zakážou“ - odkazovali k akci Pirátů a Starostů, kteří chtějí v rámci kampaně rozdávat nanuky. Mezi členy Pirátů a Starostů se ale strhla debata o tom, jaké - zda zohlednit ekologickou stopu výroby nanuků či preference lidí, jako je například veganské stravování. Premiér bude rozdávat vanilkovou a čokoládovou točenou zmrzlinu.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš Seznam Zprávám sdělil, že akce není součástí kampaně koalice.

Hlavní manažer ANO Jan Richter Seznam Zprávám potvrdil, že premiérův mítink v Průhonicích se bude i přes protest konat. Babiš na náměstí dorazil a ve stánku podepisuje svou knihu.

Reklama

Doporučované