Hlavní obsah

Aktivisté pronikli do sídla Severní energetické. Zasáhla proti nim policie

Foto: Twitter / Limity jsme my

Aktivisté na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek.

Reklama

Hnutí usiluje o bezodkladný konec těžby a spalování uhlí. Aktivisté kritizují také nedávný prodej elektrárny Chvaletice skupině Sev.en Energy.

Článek

Aktivisté z hnutí Limity jsme my pronikli v pondělí ráno do sídla těžařské společnosti Severní energetická v Mostě a na budovu vyvěsili transparent s nápisem Konec uhlí bez výjimek. Na místě zasáhla policie, dva z nich zadržela. Do budovy vniklo celkem devět lidí.

„Chceme upozornit na to, co dělá Severní energetická, soukromá společnost, která vlastní kontroverzní elektrárnu Chvaletice a která si žádá o výjimky, aby mohla ještě více znečišťovat ovzduší. Zisk jde do soukromých rukou, ale změny klimatu a dopady neseme my všichni v České republice," řekla ČTK Veronika Dombrovská z hnutí Limity jsme my.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Od roku 2013 ji vlastní Společnost Severní energetická (Sev.en).

„Nebudu se vyjadřovat k chování vandalů a výtržníků, vyzýváme policii, aby zasáhla," řekla ČTK mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová.

Dalším důvodem protestu je podle hnutí prodej hnědouhelné elektrárny Počerady skupině Sev.en Energy.

Reklama

Související témata:

Doporučované