Hlavní obsah

Aktivistka Thunbergová doplula do New Yorku. V USA stráví několik měsíců

Greta Thunbergová se svým týmem připlula do New Yorku ve středu odpoledne.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová právě dokončila dvoutýdenní plavbu přes Atlantský oceán. V přístavu se na uvítanou dočkala potlesku.

Článek

Jedna z mediálně nejsledovanějších osob poslední doby, aktivistka Greta Thunbergová, doplula se svým týmem k břehům New Yorku. Jachta Malizia 2 nejprve zakotvila v přístavu na Manhattanu, kde si posádka prošla imigračními formalitami. Do cílové stanice – přístavu North Cove Marina – loď doplula několik minut po 22. hodině. Tam ji potleskem přivítali fanoušci a příznivci.

„Děkuji všem, kteří nás na vodě přivítali,“ napsala švédská dívka na Twitteru. Na cestě do přístavu ji doprovázely nejen plachetnice OSN, ale také další plavidla včetně lodí s novináři.

Thunbergová strávila poslední míle plavby na přídi. Z ní také sledovala, jak jachta proplouvá kolem newyorských dominant včetně Verrazzanova mostu spojujícího Staten Island s Brooklynem, sochy Svobody či mrakodrapů Manhattanu.

Na břeh, kde ji čekal dav příznivců, dívka vstoupila se svým známým transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Thunbergová na tiskové konferenci v přístavu poděkovala všem, kdo ji přišli přivítat, a všem, kteří ji v jejím klimatickém tažení podporují.

Ve Spojených státech školačka pronese 23. září projev na klimatickém summitu, který v sídle OSN v New Yorku na okraj Valného shromáždění pořádá generální tajemník OSN António Guterres. OSN vyslalale aktivistce na uvítanou 17 plachetnic, které reprezentují 17 cílů udržitelného rozvoje. Symboly těchto cílů byly zobrazeny na barevných plachtách každé z lodí. Vedle klimatických opatření patří mezi cíle udržitelného rozvoje také například konec chudoby a rovnoprávnost žen, připomněla agentura DPA.

Thunbergová dlouhodobě odmítá cestování letadlem kvůli vysokým emisím skleníkových plynů, které letadla produkují. Vzhledem k tomu, že i zaoceánské lodě jsou velkými znečišťovateli životního prostředí, rozhodla se aktivistka nakonec pro plavbu na závodní jachtě Malizia 2. Tu pohání energie z obnovitelných zdrojů a podle Thunbergové za sebou loď nezanechává žádnou uhlíkovou stopu.

Vedle německého kapitána Borise Herrmanna Thunbergovou na dvoutýdenní plavbě doprovázel její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové. Posádka se vydala na cestu z jižní Anglie 14. srpna.

Kapitán Herrmann už dříve upozornil, že předností plavidla je rychlost, nikoli komfort, a že prostory lodi jsou velmi stísněné, což potvrzuje i jedna z fotografií na twitterovém účtu Thunbergové. Cestovatelé se navíc museli vypořádat s těžkými podmínkami, když projížděli Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří.

Šestnáctiletá aktivistka si kvůli cestě, kterou chce účastí na dalších akcích protáhnout na několik měsíců, vzala ve škole rok volna. Během cesty chce seznamovat veřejnost s vážností změn klimatu a přimět světové politiky k ekologičtějšímu přístupu a snižování emisí.

Už dříve však řekla, že setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem by pro ni bylo ztrátou času. O možnosti sejít se s politikem, který vyvázal Spojené státy z Pařížské klimatické dohody, nechtěla uvažovat ani dnes. „Nejsem natolik výjimečná, nemohu přesvědčit každého. Místo toho, aby se bavili se mnou a s dětmi stávkujícími ve škole, měli by hovořit se skutečnými vědci a s experty na tuto oblast,” řekla novinářům s odkazem na Trumpa a další politiky, kteří mají na změny klimatu jiný názor.

Reklama

Doporučované