Hlavní obsah

Aktivistky ze Vzpoury koťátek opustily rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu

Foto: Twítter.com/zewlakk_foto

Do lomu v sobotu kromě čtyř aktivistek vniklo dalších 105 lidí.

Reklama

Aktivistky v sobotu ráno obsadily skrývkový stroj, který byl v chodu. Těžba se musela zastavit.

Článek

Čtyři ekologické aktivistky opustily v sobotu večer kolem 20:00 rypadlo v lomu ve Vršanech u Mostu, který obsadily ten den ráno. ČTK to dnes potvrdila Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní.

„Ještě škody vyčíslené nemáme. Bude se muset udělat důkladná prohlídka všech technologií, na kterých (aktivisté) byli nebo kolem kterých se pohybovali, ale určitě to bude v řádech statisíců,“ uvedla Maříková. Těžební firma bude podle ní způsobenou škodu vymáhat po aktivistech.

Kromě čtyř aktivistek, které obsadily rypadlo, do lomu v sobotu vniklo dalších 105 lidí. Policie je po několika hodinách zadržela kvůli přestupkovému jednání a propustila po zjištění totožnosti.

Aktivistky ze skupiny Vzpoura koťátek v sobotu ráno obsadily skrývkový stroj, který byl v chodu. Těžební společnost musela zastavit těžbu. Podle Maříkové bude těžba obnovená nejdřív v pondělí. „Musíme zkontrolovat všechny technologie, než je opět spustíme,“ dodala.

Ekologičtí aktivisté v sobotu protestovali proti těžbě uhlí na dvou místech v Ústeckém kraji. Vnikli nejen do lomu Vršany, ale demonstrovali i před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z tohoto lomu.

Reklama

Související témata:

Doporučované