Hlavní obsah

Aktuální čísla z českých věznic: z 21 tisíc vězňů jich 9 tisíc pracuje, téměř tisíc se vzdělává

Rozhovor v pořadu Ráno na gauči se Simonem Michailidisem, náměstkem Vězeňské služby ČR o vzdělávání vězňů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České věznice nabízejí pro trávení volného času vězňů nejen různé ruční a technické práce a sportovní aktivity, ale často i možnost sebevzdělávání. V pořadu Ráno na gauči o tomto tématu promluvil náměstek Vězeňské služby ČR Simon Michailidis.

Článek

Po opuštění věznice mohou odsouzení nabídnout nově získané dovednosti, které jim pak usnadňují situaci na trhu práce. „Vězeňská služba ke vzdělávání v učňovských oborech disponuje svým vzdělávacím zařízením, to je střední odborné učiliště. To má devět poboček, školských vzdělávacích středisek, v devíti věznicích a v těch se mohou vyučit řemeslům, která jsou uplatnitelná dlouhodobě na trhu práce," říká Michailidis.

Pokračuje výčtem oborů, mezi které patří především strojírenská řemesla, obrábění kovů a dřeva, malířství, ale i programování. Protože má však podle Listiny základních práv a svobod právo na vzdělání každý člověk, ani odsouzeným v ostatních věznicích nabídka různých vzdělávacích aktivit neschází. „Tam jsou pořádány různé certifikované kvalifikační nebo rekvalifikační kurzy," doplňuje Michailidis.

Zájem o učňovské obory nebo o rekvalifikační kurzy mají především vězni, kteří neabsolvovali jinou než základní školu a zároveň mají se chtějí po výkonu trestu něčím novým živit. Náměstek Vězeňské služby ČR nabízí aktuální čísla: v České republice je aktuálně přes 21 500 vězněných osob, z toho 19 740 ve výkonu trestu odnětí svobody. O učňovské obory má zájem asi 550 učňů, téměř 900 jich pak navštěvuje kvalifikační kurzy. Další podrobnosti o jednotlivých oborech a také ukázky prací nabízí úvodní video.

Rozhovor je z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované