Hlavní obsah

Aktuální data: Kapacita nemocnic je na hraně

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku

Reklama

Nemocnice napříč Českou republikou hlásí nedostatek volných míst. Do současných statistik hospitalizovaných se přitom ještě nemuseli dostat nakažení, kteří byli zachyceni na začátku roku.

Článek

Přes sedm tisíc hospitalizovaných, více než sedmina z nich v těžkém stavu. Nemocnice v České republice si ještě nestihly pořádně oddychnout od podzimního náporu a práce jim opět přibývá. Stále více lidí potřebuje kvůli nemoci covid-19 hospitalizaci.

Vysoké přírůstky nakažených ze začátku roku se přitom na číslech hospitalizovaných osob ještě nemusely úplně odrazit. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) trvá zhruba dva týdny, než se stav nemocného zhorší natolik, že vyžaduje odbornou péči.

Zdravotnická zařízení se přesto potýkají s nedostatkem volných kapacit. Pozornost vzbudila zejména chebská nemocnice. Primář jejího interního oddělení Stanislav Adamec v sobotu 9. ledna Seznam Zprávám řekl, že v pátek museli sloužící lékaři rozhodnout, komu dají přednost. Intenzivních covidových lůžek měli méně než pacientů, kteří je potřebovali.

„Situace je složitá nejen u nás, ale v celé republice. Personální kapacity jsou v podstatě již vyčerpány a to je, myslím, základní kámen úrazu u naší nemocnice,“ uvedl pak v rozhovoru pro Právo ředitel zařízení Martin Krušina. I když v nemocnici leží méně lidí než před pandemií, lidí je potřeba více. „Problém je v tom, že péče o covid pozitivní pacienty je specifická a náročná z hlediska epidemiologicko–hygienického. Personálu je potřeba asi dvakrát víc než při péči o standardního pacienta a to je problém,“ vysvětluje ředitel.

Chebské zařízení však nemá potíže jako jediné. Poslední dvě volná lůžka pro covid-19 pozitivní pacienty mají například v Královéhradeckém a Libereckém kraji. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky, která pravidelně zveřejňuje server Hlídač státu.

Nejvíce volných JIP a ARO lůžek – 146 – má v současné době Jihomoravský kraj, o 33 méně pak Praha. Kapacity hlavního města jsou však zaplněné z 86 %, rekordní počet covid pozitivních pacientů hlásily včera Nemocnice na Bulovce i VFN.

V celé České republice je pak volná poslední pětina lůžek.

Vzhledem k vytížení nemocnic jsou zařízení nucena odkládat neakutní zákroky. Například středočeské nemocnice odložily již stovky operací, karlovarská krajská nemocnice mluví o více než tisíci. Krajská nemocnice v Liberci přišla kvůli epidemii o přibližně 40 % výkonů, operace v Jihlavě jsou na polovině oproti normálu.

Reklama

Doporučované