Hlavní obsah

Aktuální mapa obcí: Virus se dále šíří, může jít o nové nakažlivější mutace

Za úterý přibylo v Česku 12 486 potvrzených případů covidu, tj. nejvíc od 8. ledna. Rekordní týdenní nárůsty se nyní objevují i v okresech Plzeň-sever, Tachov, Písek, Jičín, Hradec Králové či Pardubice.

Reklama

Článek

V západní polovině Česka se více šíří nakažlivější varianta viru. Nefunkční opatření pak mohou vést k tomu, že se nákaza rychle rozšíří po celé zemi.

„Nelze vyloučit, že bychom takto pokračovali i v dalších lokalitách,“ řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný, čímž připustil možné uzavírání dalších zasažených oblastí. Od minulého týdne jsou kvůli masivnímu šíření viru uzavřeny okresy Cheb, Sokolov a Trutnov.

Virus se nedaří zastavit

Seznam Zprávy dlouhodobě denně sledují vývoj šíření koronaviru na úrovni jednotlivých obcí i obcí s rozšířenou působností. Poslední data ukazují, že se počty zjištěných osob s koronavirem nedaří snížit nejen v okresech dnes již uzavřených, ale že se nákaza šíří i mimo ně.

Rekordní týdenní nárůsty (tzv. incidence) jsou nyní i mimo okresy Cheb, Sokolov a Trutnov a objevují se v okresech Plzeň-sever, Tachov, Písek, Jičín, Hradec Králové či Pardubice.

Z map i tabulkových přehledů podle dat Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) plyne, že po dlouhodobém šíření viru na Moravě a ve Slezsku se nyní nákaza více šíří na území Čech.

To ostatně potvrdil i ministr Blatný s tím, že i nemocnice na území Čech jsou teď nejvíce zatížené.

Kapacity nemocniční péče jsou podle Blatného na hraně, fungují jen díky převozům pacientů mezi kraji, které organizuje národní dispečink intenzivní péče. V Karlovarském kraji je podle něj situace lepší, než byla předtím, zhoršila se ale v Plzeňském kraji.

Detailní vysvětlivky ke zpracování oficiálních dat do map a grafů jsou k dispozici zde:

Nabízenou pomoc Německa zatím Česko nevyužije

Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého, který má koordinaci kapacit nemocnic na starosti, bude zahraniční pomoc aktivována až v případě naplnění 90 procent celkových kapacit v ČR. „Má spíš symbolický význam, protože lůžek na JIP je třeba tisíce, a nabízeny jsou desítky nebo stovky,“ dodal ministr.

V uzavřených okresech pak nebude od pondělí možné otevřít obchody nebo vrátit od 1. března další skupiny žáků do škol.

Reklama

Doporučované