Hlavní obsah

Aktuální předpověď: Mrazy povolí, ale v noci bude vydatně sněžit

V noci padly dva teplotní rekordy. Mrazy nyní povolí a vrátí se v příštím týdnu.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Rtuť teploměrů se v Čechách během dnešního dne přehoupne přes nulu, mrazy povolí i na Moravě a ve Slezsku.

Článek

Česko má za sebou další mrazivou noc, kdy na několika místech republiky padly historické rekordy. Repete nás nečeká, začalo se mírně oteplovat.

„Nejnižší teploty v noci v Čechách by měly být dokonce od plus 1 do minus 3 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku od minus 4 do minus 9 stupňů Celsia," řekl Seznamu Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na večer však dorazí sněžení. Do rána napadne v nižších polohách kolem pěti centimetrů, ve středních polohách a na Moravě místy pět až deset centimetrů a na horách deset až 30 centimetrů nového sněhu.

V noci na čtvrtek budou v nižších polohách v Čechách srážky přecházet místy ve smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky.

Zároveň bude zesilovat vítr, který může v noci a ve čtvrtek dopoledne foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/h.

„V kombinaci čerstvého větru a sněžení se budou postupně místy, zejména v polohách nad 400 metrů, tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," uvedli meteorologové.

V noci na středu zaznamenali meteorologové teplotní rekordy hned na několika místech. Na Vysočině byl největší mráz ve Vatíně na Žďársku, a to minus 16,4 stupně Celsia. A v Košeticích na Pelhřimovsku bylo minus 15,7 stupně.

Nejchladněji však bylo na šumavské Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 27,5 stupně Celsia.

Obecně bylo v noci tepleji na západě země. Nejvyšší minimum, minus 8,7 stupně, meteorologové zaznamenali v Hejnicích na Liberecku. V nedalekém Frýdlantu bylo minus 8,9 stupně Celsia.

V krajích už se připravují na večerní sněžení. Třeba v Libereckém kraji, kde by mělo napadnout až půl metru sněhu, budou pro nákladní dopravu uzavřeny dvě silnice první třídy, které vedou do Polska. S výjimkou autobusů bude uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a sjízdná nebude ani silnice 13 přes Frýdlant. Přesný čas jejich uzavření není znám, záleží na aktuálním počasí.

Pro všechny silnice platí varování před námrazou a sněhovými jazyky. Z důvodu silného větru byla ráno zastavena i lanovka na Ještěd. V nárazech měl vítr přes 100 kilometrů v hodině, přípustných je 58 kilometrů v hodině.

Denní teploty kolem nuly by se měly týden udržet. Mrazy se vrátí v příštím týdnu a opět dosáhnou až minus 20 stupňů.

Reklama

Doporučované