Hlavní obsah

Aktuální přehled: Kam už lze v Evropě vycestovat a za jakých podmínek

Foto: Profimedia.cz

Kontrola na slovensko-rakouských hranicích (ilustrační fotografie).

Reklama

Tento týden v Evropě nastala další vlna otevírání hranic. Kam a za jakých podmínek lze už cestovat a jak se to v nejbližší době změní? Máme pro vás nejčerstvější informace.

Článek

O tom, zda člověk může bez problémů vycestovat do některého státu, rozhodují dva faktory. Jednak je to stanovisko Česka, které upravuje pravidla pro návrat ze zemí, a za druhé jsou to cílové státy, které stanovují podmínky pro vstup.

Česká vláda v pondělí přišla s takzvaným semaforem, který rozdělil evropské státy do tří skupin (s nízkým, středním a vysokým rizikem), přičemž ze zemí spadajících do prvních dvou kategorií je možné se vrátit bez jakéhokoliv omezení. Navrátivší ze zemí nejrizikovější skupiny se musí prokázat negativním testem na covid-19 ne starším než čtyři dny, nebo podstoupit karanténu. Jak vidno, na českém semaforu svítí převážně zelená.

S přihlédnutím k pravidlům evropských států se ale mapka Evropy zbarví spíše do ruda. O podobě semaforu, který reflektuje omezení druhých států, jsme nedávno psali zde:

Jak ale ukázalo páteční dění, situace se rychle mění.

Zelené Slovensko, Maďarsko i Rakousko

Ve středu otevření hranic se Slovenskem oznámil na návštěvě Prahy premiér Igor Matovič. Lidé mohou mezi zeměmi proudit bez omezení od středeční půlnoci, ve čtvrtek se pak vyjasnilo, že stejná pravidla platí i pro autobusové a vlakové spoje dopravců.

Od dnešního poledne se kompletně uvolnilo cestování Čechů do Rakouska a od osmé hodiny ranní i do Maďarska.

Do Německa lidé z české strany nadále smí cestovat jen s pádným odůvodněním, kterým může být například cesta k lékaři nebo na pracovní schůzku. Kontroly ale na německých hranicích nejsou, policie je bude provádět jen namátkově na vnitrostátních dálnicích.

Německo podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka na úplné zrušení omezení zatím nepřistoupilo, protože si chce ponechat kontrolu nad otevíráním hranic se svými sousedy. Němci nicméně do Česka mohou bez omezení na nákupy, řekl ministr zahraničí. Jednání s našimi německými sousedy podle Petříčka pokračuje. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády řekl, že další uvolnění by měla přijít 15. června.

Na stránkách MZV najdete návod ke každé zemi světa

- Informace o tom, jak se dá či nedá cestovat do zemí celého světa, najdete rozepsané na stránkách Ministerstva zahraničí.

- V pondělí k tomu začne fungovat interaktivní mapa na stránkách Černínského paláce.

Tento týden se otevřela Itálie, Litva a Estonsko

Od středy může do Itálie bez omezení občan jakéhokoliv státu EU.

V pondělí omezení pro evropské státy, kde připadá méně než 15 nakažených na 100 000 obyvatel, zrušila i Litva a Estonsko. Do kategorie států bez vstupních restrikcí se vešlo i Česko.

Další vlna je v plánu na 15. červen

Od 15. června plánuje zrušit omezení pro vstup do země občanům 29 států Evropy Řecko. Turisté z 12 států včetně Česka budou mít od stejného data volný přístup do Nizozemska, Island se týž den plánuje otevřít všem evropským občanům. Francie, která rovněž v polovině tohoto měsíce otevře hranice, nevylučuje, že se státy, které tak rozhodnou pro francouzské cestovatele, recipročně zavede povinnost 14denní karantény.

Prvního července chce na své území pustit všechny Evropany bez omezení Španělsko, do některých regionů možná už dřív. Švýcarsko obnoví kompletní volný pohyb osob zemí Schengenu do 6. července.

Už od 26. května otevřelo hranice pro deset evropských států, včetně Česka, Chorvatsko.

Reklama

Doporučované