Hlavní obsah

Akustiku nejlepšího koncertního sálu v Česku testují na speciálním modelu

Akustický model koncertního sálu Janáčkova kulturního centra v Brně.Video: Jan Kozel, Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno je o krok blíž ke stavbě nejmodernějšího koncertního sálu v Česku. Do města dorazil jeho zmenšený model, na kterém budou odborníci testovat akustické vlastnosti sálu.

Článek

Janáčkovo kulturní centrum v Brně nabírá na obrysech. Stavba miliardové šestipodlažní budovy s koncertním sálem pro 1200 lidí je pro město prioritou mezi kulturními strategickými projekty. Na brněnské Výstaviště nyní dorazila speciální zmenšenina sálu, na které bude tým odborníků testovat jeho akustické parametry.

Vedení města i brněnské filharmonie vnímá začátek akustického testování jako velmi důležitou součást celého projektu. „Převzetí modelu je velkým milníkem. V Česku je využití takového testování zcela ojedinělé. Děláme vše pro to, aby byl sál v době otevření na špičkové akustické úrovni,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní je i přes výpadky v rozpočtu města kvůli koronaviru zajištěno bezproblémové financování projektu. Vyjde na téměř dvě miliardy korun. Zastupitelé města minulý týden schválili žádost o 600milionovou dotaci od státu. Brno ze svého rozpočtu poskytne 960 milionů a více než 300 milionů zafinancují Brněnské komunikace.

Nová koncertní síň vyroste v centru města mezi ulicemi Veselá a Besední. Před Janáčkovým kulturním centrem vznikne také nové náměstí, které by podle městské části Brno-střed mělo být pojmenováno po Ludvíku Kunderovi – brněnském klavíristovi a žákovi Leoše Janáčka.

V první fázi stavby dělníci dokončili podzemní garáže s kapacitou téměř 200 míst. Ty však město dosud neotevřelo a zpřístupní je až po dokončení celého objektu. To je naplánováno na konec roku 2024.

Zhotovení modelu v poměru 1:10 ve specializované dílně v Mnichově Hradišti stálo kolem dvou milionů korun. Odborníci v čele s japonským akustikem Yasuhisou Toyotou na něm budou další tři měsíce měřit zvukové vlastnosti sálu.

Dřevěná zmenšenina bude během testů utěsněná a naplněná dusíkem, který v tomto měřítku simuluje rychlost šíření zvuku vzduchem. „Uvnitř bude umístěno přes 1200 figurek z extrudovaného polystyrenu, které simulují akustickou pohltivost posluchačů. Cílem měření je ověřit, že vypočtený tvar sálu a použité materiály zajišťují dokonalou akustiku,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Pokud se během testů objeví nějaké komplikace, návrh konečné podoby sálu se dodatečně upraví ještě před zahájením stavby.

Stavbu Janáčkova kulturního centra plánuje Brno už více než dvacet let. Brněnská filharmonie tak po celou dobu zkouší v nevyhovujících prostorech Besedního domu. „Pracujeme ve špatných prostorových i akustických podmínkách. Po letech slibování, vizualizací a plánů poprvé vidíme realitu aspoň v této zmenšené podobě. Je to pro nás velký mezník,“ sdělila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

V minulých letech stavbu Sálu pro Brno, jak se projektu také říká, zbrzdila žaloba Atelieru M1 architekti. Jeho členové, kteří jsou autory architektonického návrhu kulturního centra, byli přesvědčení, že zpracovatelé projektové dokumentace v čele s polským projektantem Tomaszem Koniorem neúměrně zasahovali do jejich autorských práv. Tento spor město vyřešilo v roce 2019 a zavázalo se k respektování původního návrhu autorů s možností menších úprav.

V následujících měsících vedení magistrátu připraví soutěž na zhotovitele stavby. S tou by se mělo začít v první polovině příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované