Hlavní obsah

Alabamští zákonodárci zakázali potraty, zákon se týká i obětí znásilnění a incestu

V Alabamě zřejmě zakážou potraty.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

V Alabamě si odhlasovali zpřísnění zákona o potratech. Teď se čeká na rozhodnutí republikánské guvernérky Kay Iveyové. Proti zákonu protestují lidé i někteří politici.

Článek

Senát amerického státu Alabama v úterý odsouhlasil návrh zákona, který zakazuje takřka všechny potraty. Výjimkou bude jen stav ohrožující matku. Návrh podle agentury Reuters nyní zamíří k republikánské guvernérce Kay Iveyové. Ta sice neuvedla, zda ho podepíše, je ale o ní známo, že je odpůrkyní interrupcí. Pokud ho podepíše, chce zákon Americká unie občanských práv (ACLU) napadnout u soudu.

Za prvních pár měsíců zpřísnilo zákony o potratech už několik amerických států. O zpřísnění hlasovali zákonodárci ve státech Mississippi, Kentucky, Ohio a minulý týden v Georgii. Výsledkem bylo zpřísnění zákonů, které nově umožňují provést interrupci jenom tehdy, pokud ještě není tlukot srdce plodu detekovatelný ultrazvukem. Srdce plodu je ale možné často detekovat už po šestém týdnu gravidity, kdy o ní žena ještě nemusí vědět. Zpřísněné zákony následně napadli žalobci. Kvůli tomu se očekává, že konečné rozhodnutí o ústavnosti připadne na Nejvyšší soud USA. Většina soudců se však hlásí ke konzervativním postojům.

Zákonodárci v Alabamě ale zvolili ještě přísnější potratový režim. Ukončení těhotenství zakázali v jakékoli době gravidity s výjimkou stavu, který by ohrozil život matky. Republikáni v Alabamě odmítli i návrh demokratů, aby potrat byl umožněn ženám a dívkám, které se staly oběťmi znásilnění a incestu.

Pokud někdo v Alabamě potrat v případě zavedení schváleného návrhu zákona provede, bude mu hrozit trest deseti až 99 let vězení. Žena, která interrupci podstoupí, trestně odpovědná nebude. Obhájci zpřísnění potratů tvrdí, že právo na život nenarozeného dítěte je nadřazeno všem ostatním právům.

Návrh má spoustu odpůrců i mezi politiky. Na svém twitterovém účtu vyjádřila nesouhlas například americká senátorka, členka Demokratické strany a kandidátka na prezidentku Elizabeth Warrenová.

„Tento zákaz je nebezpečný a mimořádně krutý. Jeho autoři ho chtějí použít k zvrácení rozhodnutí Roeová versus Wade. V takové Americe jsem žila a ráda bych řekla: Nepůjdeme zpět – teď, ani jindy. Budeme bojovat. A vyhrajeme.“

Republikánští zákonodárci v Alabamě rovněž uvádějí, že smyslem návrhu je i to, aby se potraty zabýval přímo Nejvyšší soud USA, který by mohl zvrátit precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973. V případu šlo o žádost o povolení potratu, který podala v roce 1970 Norma L. McCorveyová také známá jako Jane Roe. Proti ní se na straně státu postavil Henry Wade. Obě strany se odvolávaly tak dlouho, dokud případ nedošel až k Nejvyššímu soudu Spojených států. Ten po 13 a půl měsíci rozhodl ve prospěch Jane Roe. V té době ale byla její dcera už na světě.

Kauza interrupci v USA v podstatě zlegalizovala, ale sama její aktérka se v devadesátých letech stala jednou z hlavních odpůrkyň potratu.

Reklama

Doporučované