Hlavní obsah

Na Národní třídě opět hořely desítky svíček, i když se musely přestěhovat

 

Reklama

Na hlavních místech historických událostí 1989 si lidé připomínají 17. listopad.

Článek

Pražský Albertov a Národní třída byly v posledních dvou letech ve svátek 17. listopadu dějištěm velmi emotivních střetů, letos se zatím uctění památky listopadových událostí odehrává v poklidném duchu.

Zatímco minulý rok patřilo prostranství na Albertově prezidentu Zemanovi a protimigračním aktivistům, tentokrát své místo obsadili zaplnili studenti. Promluvil k nim někdejší český premiér Petr Pithart, který upozornil, že příští rok budou volby opravdu důležité. Budete volit normální politické strany, nebo firmu, řekl.

Sklidil za to potlesk stejně jako ve chvíli, kdy varoval před „českými Trumpy.“

Na Národní třídě, kde před 27 lety nechali komunisté zmlátit pokojnou demonstraci mladých lidí proti režimu, se už brzy ráno objevili politici.

Místopředseda vlády Andrej Babiš uvedl, že demokracie v České republice není ohrožena, jak se často říká. „Měli bychom bojovat hlavně za dobrou náladu, společnost by se měla spojovat," uvedl ministr.

U památníku na Národní třídě však ráno stál i muž s transparentem proti politikům. Stálo na něm, že je z politiků „zhnusen" včetně prezidenta a „fracka tiskového mluvčího Ovčáčka".

VIDEO:

Jak studenti obsadili Albertov

Na Národní třídě u nově přestěhovaného pomníku studentské demonstrace zastihl krátce před polednem reportér Seznamu i někdejšího disidenta a ministra Alexandra Vondru. Ten v krátkém rozhovoru řekl, že minulých 27 let od listopadu 1989 bylo „zlatým věkem" této země.

Lidé by si podle něho měli také více připomínat při listopadovém výročí Václava Havla jako lídra sametové revoluce. To se však děje v piazzetě Národního divadla pojmenované letos v říjnu na náměstí Václava Havla.

17. listopad v Praze

Sobotka u Hlávkovy koleje: S dalajlamou se může scházet každý, ale vláda musí držet politiku

U Hlávkovy koleje volali politici po soudržnosti a jednotě

Dopolední přenos událostí státního svátku 17. listopadu

Reklama

Související témata:

Doporučované