Hlavní obsah

Alergie je téměř civilizační chorobou, může za ni i hojnost, ve které žijeme

Boom zažívají v současné době potravinové alergie.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle dat Světové zdravotnické organizace trpí v České republice alergií každý čtvrtý až pátý člověk. Dříve šlo o vzácnou poruchu. Dnes by se daly alergie nazvat téměř civilizační chorobou.

Článek

Z hlediska statistik je alergie čtvrtým nejčastějším onemocněním ve světě. „Jenom v České republice trpí alergií asi 2 000 000 lidí,” říká Martin Polák, vedoucí lékař multioborové JIP příbramské nemocnice. Dodává ale, že v zemích takzvaného třetího světa je číslo nemocných mnohem menší. Na vině je množství látek, kterým náš organismus denně zatěžujeme. Pravděpodobně kdybychom tedy žili v souladu s přírodou, trpěli bychom alergiemi o poznání méně.

Člověk může být alergický prakticky na všechno. Boom v současné době zažívají potravinové alergie. Podle Poláka za to může množství přísad na vaření, které máme k dispozici. „Žijeme ve století, kdy používáme všechny možné ingredience v rámci přípravy pokrmů. Ty pak obsahují spoustu látek, které jsou potenciální alergeny,” vysvětluje. Jak se ale taková alergie diagnostikuje? A dá se léčit? To se dozvíte ve videu nad článkem. 

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované