Hlavní obsah

Alespoň jedna dobrá zpráva: Plošná epidemie chřipky už odezněla

Foto: SZÚ

Epidemie chřipky skončila.

Reklama

Počet pacientů v týdenním srovnání poklesl o více než 7 procent, vyplývá z dat Státního zdravotního ústavu.

Článek

Je to zpráva, která není na začátku března překvapivá.

Ale s tím, jak se svět potýká s šířící se nákazou nového koronaviru, přesto potěší: Státní zdravotní ústav z dat vyčetl, že epidemie sezonní chřipky je za námi. Do té se Česko propadlo 31. ledna 2020.

Nyní, v desátém kalendářním týdnu, je nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky na úrovni 1226 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje pokles o 7,3 %.

„Nejnovější údaje ukazují, že počet pacientů s chřipkou i nadále klesá a plošná epidemie chřipky v ČR již odezněla. Epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ovšem doporučení pro občany dál platí: „Pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku. Pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ doplnila Gottvaldová.

Reklama

Související témata:

Doporučované