Hlavní obsah

Alespoň jsme svobodní! Hořkosladké oslavy brexitu v londýnských ulicích

Foto: Profimedia.cz

Probrexitoví zastánci na Parliament Square v Londýně.

Reklama

Na Parliament Square ve Westminsteru, v němž sídlí vláda i obě komory parlamentu, bylo po poledni víc novinářů než těch, co přišli oslavovat nebo protestovat. Situace se ale brzy obrátila – a vyšlo najevo, že náměstí, které zdobí sochy britských velikánů, dnes bude oděno do barev brexitu.

Článek

„Budeme mít nezávislost a vytvoříme si vlastní zákony. Budeme zase svrchovaní a od nikoho dalšího už nebudeme dostávat pokyny,“ říká šedovlasý pán s britskou vlajkou uvázanou jako kápi.

Stál v zatím nepočetném hloučku brexitových zastánců – hodiny ukazovaly něco po půl jedné odpoledne a po náměstí se to zatím hemžilo spíš jen novináři. Ti mluvili nejrůznějšími jazyky – od angličtiny přes francouzštinu až po japonštinu a arabštinu. Bezprecedentní historickou událost si žádné médium nechtělo nechat ujít.

Na náměstí se ukázali i odpůrci odchodu Velké Británie z Evropské unie. Postavili se úhlopříčně přes zatravněnou plochu, co nejdál od členů probrexitového tábora. „Brexit pro mě znamená ztrátu všech mých evropských práv. Je to velmi smutný den, den plný deprese,“ komentovala to jedna z protestujících s vlajkou EU.

Prozradila i příští plány protibrexitové strany barikád. „Ve Velké Británii je teď paradoxně největší počet proevropských skupin z celé Evropy. A ty se dohodly, že další strategií bude znovu se k EU připojit. A taky hnát vládu k odpovědnosti za všechny ty lži, které vypustila,“ uvedla demonstrantka. A dodala, že tábor „Remain“ nikam neodchází, jen mění své cíle.

„Alespoň jsme svobodní!”

Proevropská protestující buňka se vzdálila s tím, že jde na sendvič, vraťme se proto mezi příznivce brexitu. Jejich počet se během pár minut o něco zvýšil, přibyly i dámy s všeříkajícími doplňky. Britskými vlajkami zapíchnutými ve vlasech a na prsou připnutými plackami „Leave means Leave“.

Podle jedné z nich brexit znamená demokracii a svobodu. „Můžeme si dělat, co budeme chtít, můžeme obchodovat, s kým budeme chtít,“ shrnula. Pak padla otázka, co se pro ni změní s brexitem. Zamyslela se a odpověděla, že neví. „To je pro média špatná odpověď,“ pokárala ji vedle stojící kolegyně s britskou vlajkou. „To nezveřejňujte,“ pokusila se usměrnit autorku tohoto textu.

Hlouček zhoustl v dav, ze kterého se ozývaly nejrůznější popěvky. Nejčastěji se opakovala melodie jednoduchého „bye bye EU, bye bye“. I paleta probrexitových transparentů se mnohonásobně rozšířila. Na jednom z nich byla Evropská unie vyobrazená jako saň, které rytíř na bílém oři se štítem v podobě britské vlajky propichuje krk. Jiné se heslem „Boris je můj premiér“ odkazovaly na vládnoucího šéfa britského kabinetu Borise Johnsona. A muž v černých brýlích v pravidelných intervalech vykřikoval: „Alespoň jsme svobodní!“

Pozornost na sebe přilákala dvojice mužů, kteří na vyvýšeném obrubníku šlapali po britské vlajce. „Otření bot zdarma!,“ vykřikoval ten menší z nich. V tu se z dálky ozvalo přibližující se zaburácení. To na svých dvoukolových strojích projeli s vlající britskou vlajkou motorkáři podporující rozvod s Evropskou unií.

Krok zpátky?

Asi dvě minuty chůze od Parliament Square se zatím u vládní ulice Downing Street připravovali k protestnímu pochodu brexitoví odpůrci. Přišlo jich sem asi padesát. Postarší dvojice na prosbu o shrnutí, co je brexit, odpovídá jasně: „Národní sebevražedná pilulka. Absolutní krok zpátky.“

Antibrexitové procesí pokojně přešlo náměstí a pokračovalo ke svému cíli, k St. John Smith Square. Začalo se pomalu stmívat. A oslavujících s britskými vlajkami zase přibylo. Z dílčích, osobních oslav se stala jedna velká – lidi s plechovkami piva se drželi za ramena a zpívali. A po náměstí projížděl vozík „přestavěný“ do podoby Big Benu, který je stále pod rekonstrukcí, a odbíjel nadcházející brexit.

Z podzemních útrob stanice Westminster se linou další a další přívaly lidí. Ta skutečná brexitová hodinka totiž teprve přijde. A odpočet i světelná show promítané na budovy vládní Downing Street, v nichž si bude podle britských médií premiér Johnson privátně připíjet, ji uvedou s velkou pompou.

Reklama

Doporučované