Hlavní obsah

Alexandr Novák nesmí vycestovat do ciziny, potvrdil soud

Foto: ČTK, ČTK

Alexandr Novák u soudu.

Reklama

Vrchní soud v Praze nevyhověl stížnosti, kterou podal proti rozhodnutí jeden z hlavních aktérů obří dotační kauzy na severu Čech.

Článek

Hlavní aktér rozsáhlé dotační kauzy na severozápadě Čech – ve své době vlivný podnikatel a politik ODS Alexandr Novák – nadále nesmí vycestovat do ciziny.

Neuspěl se stížností, kterou podal proti rozhodnutí ústeckého krajského soudu. Ten v polovině března rozhodl, že zákaz vycestovat v Novákově případě platí, a nyní podle zjištění Seznam Zpráv tento verdikt potvrdil také Vrchní soud v Praze.

Z justiční databáze Infojustice vyplývá, že 12. května bylo u vrchního soudu během neveřejného zasedání rozhodnutí soudu prvního stupně potvrzeno.

„Rozhodnutí odvolacího soudu doručuje účastníkům soud prvního stupně – v tomto případě Krajský soud v Ústí nad Labem. Předpokládám, že tak dosud nebylo učiněno, tudíž nemohu rozhodnutí zdejšího soudu blíže komentovat, jelikož dbáme na to, aby se účastníci řízení dozvěděli výsledek od soudu jako první,“ uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Novákův advokát Tomáš Gřivna se k rozhodnutí soudu vyjadřovat také nechtěl.

Alexandr Novák je jedním ze sedmadvaceti obžalovaných v rozsáhlé kauze ROP Severozápad. Vedle něho skončil u soudu také severočeský podnikatel Daniel Ježek, někdejší karlovarští a ústečtí hejtmani Josef Novotný, Jiří Šulc nebo Jana Vaňhová. Soud nařídil první jednání v tomto případě na začátek září.

Vycestovat do zahraničí nesmí Novák, který má německé občanství a českého se vzdal, od října 2017. Tehdy byl vydán k trestnímu stíhání do Česka a zaplatil kauci 15,8 milionu korun. Zákaz vycestování mu byl soudem uložen jako náhrada za vazbu.

Alexandr Novák má trvalé bydliště v Düsseldorfu. V březnu u soudu řekl, že potřebuje odcestovat právě do Německa, s tím, že potřebuje za lékařem a vyřídit si důchod.

„Cítil jsem se být víc Němec, proto jsem se vzdal českého občanství. Moje představa je taková, že dožiju v Německu,“ řekl Novák.

Na Štědrý den v roce 2016 byl zadržen policií na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Než byl vydán Česka, strávil v Německu deset měsíců ve vazbě.

Před zadržením byl v USA a chtěl vycestovat na Nový Zéland, tam se ale nedostal. Když během cesty přiznal, že je trestně stíhán, letecká společnost ho vrátila zpět do Los Angeles.

Soud byl přesvědčen, že se chtěl návratu do České republiky vyhnout. Novák to odmítl. „V té době by to bylo pro mě jednoduché, sednout na loď a za hodinu jsem na Bahamách,“ uvedl.

V kauze ROP Severozápad s vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Policistům popsal, že rozdělování unijních dotací pro severozápad Čech ovlivňovali zejména podnikatelé Daniel Ježek a Alexandr Novák. Ježek při posledním výslechu na policii odmítl, že by bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

Obvinění u soudu popřel také Novák. „Já popírám obvinění v plné míře, nikdy jsme se nezúčastnil žádného ovlivňování evropských projektů. S ROP jsem nikdy nebyl ve styku a nikdy jsem nebyl žádná hlava nějaké organizované skupiny. Vůbec tomu nerozumím, úplně to odmítám, to není pravda. Neměl jsem nikdy žádný zisk ze záležitostí kolem ROP,“ dodal Novák.

Reklama

Doporučované