Hlavní obsah

Alfa samci musí potlačit ješitnost, jinak Babiše neporazíme, říká končící „kluk z komunálu“ Rakušan

Po devíti letech předává Vít Rakušan vládu nad středočeským Kolínem. Nyní chce ze STAN udělat stranu nejen pro komunál.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Vít Rakušan chce původní „odbory starostů“ posunout k zelené politice.

Článek

Jsem kluk z komunálu, říkal o sobě Vít Rakušan, když se po krajských volbách v roce 2016 stal prvním náměstkem středočeské hejtmanky, a poprvé tak nakročil od komunální politiky směrem k té velké.

Nyní éru kluka z komunálu definitivně uzavírá. Po devíti letech končí jako starosta středočeského Kolína a stává se prvoligovým politikem na plný úvazek: poslancem a také novým šéfem nejmenší sněmovní partaje.

Se Starosty a nezávislými má nový předseda ambiciózní plány.

Když před patnácti lety vznikly první krajské odnože, měly v první řadě hájit zájmy starostů a malých samospráv. Ve velké politice, do které se dostali zástupci Starostů na kandidátce TOP 09 po volbách 2010, to znamenalo především jeden cíl: změnit rozpočtové určení daní tak, aby právě malé obce a města dostávaly více peněz na úkor krajských metropolí.

To se nakonec povedlo, a nyní tak je podle Rakušana na čase najít cíle nové. A ze strany, která původně připomínala odborovou partaj starostů a komunálních politiků, vytvořit plnohodnotného politického hráče.

Ve Sněmovně proto teď STAN hodlá být aktivní hráč zejména ve třech oblastech: školství, ekologie a sociální systém.

„Chceme důkladnou reformu školství. Ne jen mluvení o reformě. Dále jsou to environmentální témata. V současnosti ve Sněmovně není žádná autenticky zelená strana, přitom vidíme na západ od našich hranic, že zelená témata se do politiky vracejí, podívejte se na Německo.“ Třetí prioritou „nových“ Starostů ve Sněmovně pak má být reforma sociálního systému.

Ne všichni straníci však zamýšlené „transformaci“ STAN tleskají, připouští Rakušan. „Určitě jsou hlasy, které říkají, že nám sluší hlavně regiony, krajské volby, možná Senát. Ale ptají se, zda je potřeba Poslanecká sněmovna. My se je ale svou prací snažíme přesvědčit, že ano.“

„Záměrně jsme zvolili témata, která jsou důležitá jak pro lokál, tak pro fungování celého státu. I kdybychom stokrát nebyli ve Sněmovně, máme nejsilnější senátorský klub. A musíme proto formulovat i zásadní politická témata. Bez toho se velká politika dělat nedá,“ vzkazuje nepřímo kritikům.

Rozšíření portfolia má ještě jiný cíl než přesvědčit voliče, že Starostové jsou partají, která patří nejen na radnice, ale také do nejvyšší politiky. Rakušan se netají tím, že by – byť z pozice nyní nejslabší sněmovní síly – rád přispěl k vytvoření budoucího volebního spojenectví demokratických středopravých stran. „Alfa samci v jednotlivých stranách musí upozadit svou ješitnost, abychom Andreje Babiše mohli porazit,“ říká.

Reklama

Doporučované