Hlavní obsah

Alibaba dobyla Hongkong, na burze ji očekává „věčný blahobyt“

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel a ředitel společnosti Alibaba Group Jack Ma. Foto: Profimedia.cz.

Reklama

Akcie čínského internetového prodejce Alibaba při debutu na burze v Hongkongu rostou a připsaly si 6,6 procenta.

Článek

S akciemi firmy se už od roku 2014 obchoduje v New Yorku. Na hongkongské burze firma nabídla 500 milionů nových akcií a zatím získala z prodeje 11,3 miliardy dolarů (261,6 miliardy Kč), což z nabídky dělá největší vstup na místní burzu od roku 2010 a letos největší prodej akcií na světě, napsaly agentury AP a Reuters.

Cena za akcii byla stanovena na 176 hongkongských dolarů (521 Kč). Dopoledne akcie stouply na více než 188 HKD. Firma má v Hongkongu kód 9988, což může v čínské numerologii symbolizovat „věčný blahobyt“.

„Pro hongkongskou burzu má vstup Alibaby jednoznačně pozitivní efekt. Je to jedna z největších IPO, což pro Hongkong znamená nádhernou reklamu a zvýšení atraktivity,“ okomentoval pro Seznam ohlášený vstup analytik Komerční banky Jiří Kostka.

Jak hodnotil ohlášený vstup Alibaby na hongkongskou burzu analytik Komerční banky Jiří Kostka.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Pokud se společnost rozhodne využít v příštích 30 dnech i tzv. over-allotment opci, tedy prodej dalších akcií v případě vysoké poptávky, může z prodeje získat až 12,9 miliardy USD. Peníze získané z nabídky chce firma, která je podle tržní kapitalizace největší v Asii a sedmou největší na světě, investovat do rozšíření internetových služeb.

Analytici také upozorňují, že zřízení základny investorů v Hongkongu a Číně může pro společnost fungovat jako zabezpečení pro případ, že by její akcie v New Yorku zasáhl americko-čínský obchodní spor.

„Hongkong pro firmu znamená potenciální zadní vrátka, kdyby obchodní jednání zkrachovala, docházelo by k dalším restrikcím a Alibaba se musela stáhnout z newyorské burzy,“ vysvětluje Kostka.

Nabídka Alibaby je vnímána jako vyjádření důvěry v budoucnost finančnictví v Hongkongu, kterým šest měsíců otřásají protivládní protesty. V neděli se konaly ve městě místní volby, ve kterých jasně zvítězili prodemokratičtí kandidáti.

Alibaba Group

Společnost založil v roce 1999 bývalý učitel angličtiny Jack Ma.

Spravuje také stejnojmennou B2B platformu Alibaba.com a online aukční server Taobao a podle jejích vlastních údajů je největší čínskou skupinou firem v IT.

Největší podíl akcií ve firmě vlastní japonská holdingová společnost SoftBank Group (29,2 %), zakladatel Jack Ma vlastní sedm procent akcií.

Zdroj: Wikipedia.org

Alibaba drží titul největší primární veřejné nabídky (IPO) akcií na světě v hodnotě 25 miliard USD. Firma původně v roce 2014 zamýšlela i vstup na burzu v Hongkongu, struktura řízení firmy však tehdy nesplňovala pravidla burzy. Hongkong proto loni svá pravidla upravil, aby přilákal čínské technologické giganty.

Od vstupu na burzu v New Yorku se cena akcií firmy více než zdvojnásobila a od začátku letošního roku vzrostla zhruba o 39 procent. Tržní hodnota Alibaby je nyní 509 miliard USD. Alibaba je letos podle údajů firmy Refinitiv pátou nejobchodovanější firmou v New Yorku s průměrným denním objemem obchodů 2,6 miliardy USD.

Reklama

Doporučované