Hlavní obsah

Alkohol je podle studie škodlivý v jakémkoliv množství, i jedna sklenice denně zvyšuje riziko mrtvice

Alkohol je podle studie škodlivý v jakémkoliv množství.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle britských vědců lidskému tělu škodí i střídmé požívání alkoholu. Už jedna sklenice alkoholu denně podle nich zvyšuje riziko mrtvice.

Článek

Zjištění vědců z Oxfordské univerzity jde podle zpravodajské stanice BBC proti řadě dosavadních výzkumů, které tvrdí, že mírná konzumace alkoholu je prospěšná. Podle oxfordských akademiků je ale právě jejich zjištění nejlepším dostupným důkazem o vlivu alkoholu na lidské tělo.

„Tvrzení, že víno a pivo mají zázračné ochranné účinky, se nepotvrdilo,“ řekl pro BBC Richard Peto z Oxfordské univerzity.

Jedna až dvě sklenice denně podle výzkumu zvyšují riziko mrtvice o 10 až 15 procent. Čtyři sklenice denně pak o 35 procent. Pro potřeby zkoumání vědci sledovali účinky vína, piva a tvrdého alkoholu.

Britům s výzkumem pomáhali také vědci z univerzity v Pekingu. Svou studii vědci opírají o desetileté pozorování 500 tisíc čínských občanů.

Podle dalších vědců má studie nedostatky. Stephen Burgess z Cambridge podle BBC upozornil, že studie zkoumala účinky alkoholu pouze na čínské populaci. Nemusí tak být relevantní pro jiné skupiny lidí. Stejně tak se podle něj soustředila především na pivo a tvrdý alkohol.

Burgess zároveň ale dodal, že výsledky studie se shodují se zjištěními výzkumníků z posledních let. „Výzkumy nám ukazují, že konzumace alkoholu nemá žádné kardiovaskulární benefity. Ani v podobě jedné skleničky denně. Riziko mrtvice se naopak s každou zvyšuje,“ řekl.

Autoři studie se na Čínu podle BBC zaměřili především kvůli tomu, že obyvatelé východní Asie jsou geneticky od pití alkoholu. Neodbourávají ho tak snadno jako například lidé v Evropě.

I kvůli tomu je mezi Asiaty mnoho abstinentů. V Číně alkohol podle BBC nepije každý třetí muž a ženy prakticky vůbec.

Reklama

Související témata:

Doporučované