Hlavní obsah

Alkohol ničí kmenové buňky. Podporuje tak rakovinné bujení

Konzumace alkoholu může tělu způsobit permanentní škodu, podporuje rakovinotvorné bujeníVideo: AP

 

Reklama

Při konzumaci alkoholu vzniká v těle škodlivá chemická látka, která může permanentně poničit DNA kmenových buněk a tím podpořit rakovinotvorné bujení. Uvádí to nový výzkum, který zveřejnili vědci z britské Rady pro lékařský výzkum.

Článek

Vědecký tým z laboratoře molekulární biologie Rady pro lékařský výzkum zkoumá škody, které v těle může napáchat látka zvaná acetaldehyd. Tu tělo vytváří ve chvíli, kdy přijímá alkohol.

„Náš výzkum ukazuje, že ve chvíli, kdy se alkohol zpracovává a přeměňuje na energii, se zároveň přechodně hromadí ve formě toxinu, který zásadním způsobem napadá DNA a ničí tím genetické informace, jež vytváří kód života. To může zasáhnout až tak důležité buňky, jako jsou ty kmenové. To je zásadní, protože kmenová buňka je ta, z níž mohou vznikat mnohé další typy buněk, a zároveň je regeneračním prvkem v našich tělech,“ uvedl Ketan Patel, jeden z vedoucích výzkumu.

Výzkum, při němž vědci do myší vpravují malé dávky zředěného alkoholu, ukazuje, že acetaldehyd může trvale poškodit DNA kmenových buněk - čímž se zvyšuje riziko rakovinotvorného bujení. Výsledky výzkumu zahrnují sedm konkrétních typů rakoviny, a to včetně rakoviny prsu a tlustého střeva.

Patelův tým se tak řadí k mnoha dalším, které tvrdí, že konzumace alkoholu napomáhá rakovinotvornému bujení. Například Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (spadá pod Světovou zdravotnickou organizaci) alkohol řadí mezi činitele, které v lidském těle s nejvyšší pravděpodobností působí karcinogenně. Další studie, publikovaná v roce 2011, zase uvádí, že alkohol je zodpovědný až za 4 % veškerého výskytu rakoviny ve Velké Británii.

Reklama

Doporučované