Hlavní obsah

Almužna místo mzdy, žádná dovolená, žádný víkend. Firmy objevily zaměstnance snů

Pracující vězni, nenároční a vděční zaměstnanci. Řada firem to už pochopila.

 

Reklama

Nejsou lidi. Statistiky o nezaměstnaných to potvrzují. Šéfové mnoha českých firem se proto obrátili na netradiční zdroj nových posil.

Článek

Nečerpají příplatky za práci o víkendech ani svátcích, nemají nárok na dovolenou a nehrozí, že by nepřišli do práce. Odsouzení představují pro firmy lákavé pracovníky. Vydělávají na tom i věznice.

„Samozřejmě chtějí pracovat. Sami od sebe žádají o práci a my podle toho, co se nabízí, jim tu práci přidělíme,“ řekl Seznamu Pavel Hadrava, ředitel pankrácké věznice.

Zatímco pro mnohé lidi je zaměstnání nepříjemná povinnost, odsouzení k práci přistupují jako k odměně a vytržení ze šedivé rutiny za mřížemi. Dny jim rychleji utíkají a přivydělají si.

Firmy na vězních oceňují i to, že jde o velmi spolehlivou pracovní sílu. Dobře to ilustruje příběh vedoucího kovodílny v pankrácké věznici. Pokud některý z vězňů začne odmlouvat nebo příliš diskutovat, stačí ho postrašit tím, že je zralý na dovolenou.

Nejen odsouzení si prací přilepší. Vydělávají na tom i samotné věznice. Podle posledních dostupných informací z roku 2015 ze statistické ročenky vydělala Vězeňská služba na vězeňské práci více než 18 milionů, což je bezmála o čtyři miliony více než o rok dříve.

Nejvíce peněz generovala věznice v Mírově, kde utržili přes pět a půl milionu korun. Přitom ještě v roce 2014 v Mírově nevydělali vězni ani milion a půl korun.

„Aktuálně se blížíme k osmi tisícům zaměstnaných skutečně v ekonomické činnosti, to znamená, že pobírají nějakou odměnu za svoji práci,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Jen za loňský rok se Vězeňské službě podařilo zaměstnat nově 1500 odsouzených, jde o nárůst téměř o dvacet procent.

Reklama

Doporučované