Hlavní obsah

Alphabet mění svět. Jeho robot kontroluje každou rostlinu na poli

Foto: Alphabet

Robot od společnosti X Alphabet snímá plodiny na poli.

Reklama

Alphabet, mateřská společnost Googlu, představila prototypy robotů, které pomáhají zemědělcům zlepšit úrodu. Kontrolují plodiny a na základě nasbíraných dat mohou pěstitelé vyhodnotit, co je pro rostlinu nejlepší.

Článek

Nový projekt, který je součástí společnosti X Alphabet, dostal název Mineral. Cílem mateřské společnosti Googlu je vytvářet technologie, které mění svět. Tou nejnovější je robot kontrolující úrodu na polích.

„Pěstitelé mohou odstraňovat a ošetřovat jednotlivé rostliny namísto celých polí, což snižuje jejich náklady i dopad na životní prostředí,“ uvedla společnost.

Roboti jezdí na kolečkách a snímají, co se na poli děje. Firma je představila v několika velikostech, takže se mohou přizpůsobit různým polím. Server BBC uvedl, že díky svislým sloupům mohou roboti proplouvat nad rostlinami, aniž by je poškodili.

Vývojáři mysleli také na to, aby byli roboti nízkoemisní a jejich dopad na životní prostředí byl co nejmenší. Proto je pohání energie ze slunce, kterou čerpají díky solárním panelům umístěným na střeše.

Co rostliny skutečně potřebují

Vedoucí projektu Mineral Elliot Grant uvedl: „Doufáme, že lepší nástroje umožní zemědělskému průmyslu změnit způsob pěstování potravin.“ Jeho tým říká, že hlavním cílem je šířit rostoucí potřebu potravin na celém světě a udržitelnost jejich pěstování.

Současné zemědělské stroje podle týmu vývojářů neposkytují pěstitelům informace, které potřebují. „Co kdyby každá jednotlivá rostlina mohla být sledována a měla by dostávat přesně výživu, kterou potřebuje?“ píše Grant.

Zatímco nyní mají zemědělci informace o obsahu půdy nebo o počasí, robot byl navržen tak, aby viděl, jak rostliny skutečně rostou a jak reagují na okolní prostředí.

„V posledních několika letech se robot kontrolující rostliny projížděl v jahodových polích v Kalifornii a sójových polích v Illinois, shromažďoval vysoce kvalitní snímky každé rostliny, počítal a klasifikoval každou bobuli a každou fazoli,“ uvádí společnost.

Robotický vozík je tedy doslova počítadlem plodin. Dokáže také zaznamenávat informace o výšce rostlin, ploše listů a velikosti ovoce. Všechna nasbíraná data jsou napojena na systém, který se pokusí odhalit vzorce a postřehy užitečné pro zemědělce.

Společnost uvedla, že spolupracuje s chovateli a zemědělci z Argentiny, Kanady, Jižní Afriky a ze Spojených států, zatím však neexistuje žádný plán na uvedení robota do prodeje.

Reklama

Doporučované