Hlavní obsah

Alžběta II. slaví 95. narozeniny. Další oslavy čekají za necelé dva měsíce

Foto: Profimedia.cz

Britské královně Alžbětě II. je 95 let.

Reklama

Alžběta II. slaví pětadevadesáté narozeniny. S oslavami úctyhodného výročí je to ale v případě britské panovnice složitější – další „narozeniny“ ji totiž čekají za necelé dva měsíce.

Článek

95 let na světě, z toho déle než 69 let na britském trůnu. Královna Alžběta II. ve středu oslavila významné osobní výročí. Veřejnost s ní ale neslaví – oficiální oslavy narozenin britské panovnice totiž ve Velké Británii připadají až na druhou sobotu v červnu.

Jde o tradici, s níž v roce 1748 přišel král Jiří II. podle britské BBC z velmi prozaických důvodů. Sám se narodil v listopadu, v měsíci, kdy bývá počasí spíše nevlídné.

Protože ale král Jiří stál o velké veřejné oslavy, spojil je s tehdejší každoroční vojenskou přehlídkou, která se konala v červnu. Pravděpodobnost, že bude na jeho narozeniny hezky, se tak o něco zvýšila.

Kvůli smrti Philipa jen komorní oslavy

Alžběta II. své skutečné narozeniny, tedy 21. dubna, tráví v rodinném kruhu. V minulosti byl její den narození veřejně připomínán slavnostními salvami, jež se rozburácely nad Londýnem.

Kvůli tomu, že královská rodina drží smutek kvůli úmrtí prince Philipa, čestné výstřely v metropoli letos nezazní. Loni se akce nekonala kvůli koronavirové pandemii poprvé za 68 let královniny vlády.

Ani soukromé oslavy v královské rodině nebudou kvůli smrti životního partnera Alžběty, vévody z Edinburghu, nijak velkolepé. V nedožitých 100 letech prince Philipa pochovali za účasti pouze 30 lidí, jak dovolují pandemická opatření v Anglii, britští „Royals“ minulou sobotu.

Současná koronavirová opatření nyní povolují pouze venkovní setkání šesti osob z několika různých domácností, nebo se může setkat skupina o neomezeném počtu lidí z dvou domácností.

Alžběta II. nyní pobývá na hradě Windsor, a to se svým služebnictvem a třemi psy. Podle britských médií se královna na narozeninový oběd pravděpodobně sejde s princem Andrewem a jeho dcerou princeznou Eugenií, která přijde i se svým několikaměsíčním synem Augustem.

Alžbětu by mohla navštívit podle bulvárního deníku Daily Express i hraběnka z Wessexu Sophie a lady Louise Windsorová. V příštích dnech média očekávají i další narozeninové návštěvy včetně prince Harryho, který loni v zimě opustil královský veřejný život. Do domoviny se na skok vrátil z Kalifornie, kde nyní žije se svou ženou Meghan, kvůli pohřbu dědečka Philipa.

Kvůli smutečnímu období se příznivci nedočkají nového portrétu Alžběty II. Na své narozeniny totiž mají členové královské rodiny ve zvyku zveřejnit svou novou oficiální podobiznu, podle amerického časopisu People ale královna letos tradici nedodrží.

Vojenská přehlídka nejspíš velkolepá nebude

Červnová vojenská přehlídka je letos nicméně stále na programu britské armády. Konat by se měla 12. června, ale oproti době před covidem-19 půjde nejspíš o mnohem komornější podívanou.

Obvykle se totiž přehlídky účastní více než 1400 vojáků, 400 hudebníků a 200 koní, píše BBC. Přihlíží jí navíc početný dav a samozřejmě královská rodina – z terasy Buckinghamského paláce. Královna a její rodina pak projíždějí také davem v kočáře a na koních. K tomu letos podle britského serveru The Independent spíše nedojde.

V loňském roce se konala menší vojenská přehlídka u hradu Windsor, kam se královna na jaře uchýlila kvůli koronavirové nákaze. Ze společenské události se stala spíše soukromá akce – divákem byla pouze královna a pár dalších lidí, její rodina se kvůli celonárodnímu lockdownu oslav nezúčastnila.

Reklama

Doporučované