Hlavní obsah

Alžběta II. ve vánočním poselství vyzvala ke světovému míru. Zmínila ale i fotbal

Britská královna chce světový mír.Video: Twitter.com/RoyalFamily

 

Reklama

Královna Alžběta II. v letošním vánočním projevu řekla, že „svět potřebuje mír a dobrou vůli, více než kdy jindy“.

Článek

V předtočeném vánočním projevu britská královna Alžběta II. vyzvala ke směřování vstříc světovému míru s odkazem na Ježíšovo poselství. Královna také zdůraznila, že je třeba, aby se lidé s odlišnými názory snažili překlenout své rozdíly, chovali se k sobě slušně a ohleduplně.

„Věřím, že Ježíšovo poselství na Zemi a výzva k dobré vůli budou vždy aktuální. Je to třeba více než kdy jindy,“ řekla královna, „chovat se k druhé osobě, i přes nesmazatelné rozdíly, s respektem je vždy dobrým prvním krokem vstříc vzájemnému porozumění.“

Královna se v projevu vyhnula politickým komentářům, které by, jak velí tradice a protokol, ani dělat neměla. I přesto podle některých svými slovy o porozumění rozdílným názorům mohla narážet na situaci spojenou s brexitem, který bude dokončen 29. března příštího roku, píše The Independent.

Projev, který psala sama královna, se natáčel 12. prosince v Buckinghamském paláci. Kromě poselství vyzdvihla některé momenty roku 2018. K těm patří třeba účast anglického fotbalového týmu v semifinále Světového poháru nebo svatba jejího vnuka, prince Harryho s herečkou Meghan Markle, nyní vévodkyní ze Sussexu.

Královna také řekla, že jí v rámci jejího 66 let dlouhého panování dodávali sílu přátelé, rodina a víra. „Přese všechny změny, které jsem v průběhu let zažila, víra, rodina a přátelé pro mě vždycky byli nejen pevným bodem, ale i zdrojem bezpečí a uklidnění,“ řekla Alžběta II.

Reklama

Související témata:

Doporučované