Hlavní obsah

Amatérská videa jsou jediný způsob, jak ukázat o Donbasu pravdu, říká Sergej Loznica

„Na východní Ukrajině zuří regulérní, otevřená válka, jen my jsme si ji zatím nepřipustili,” říká dokumentarista.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Režisér a oceňovaný dokumentarista Sergej Loznica ve filmu Donbas reinscenoval videa sesbíraná na sociálních sítích. Jeho snímek sbírá ceny na festivalech.

Článek

„Na východní Ukrajině zuří regulérní, otevřená válka, jen my jsme si ji zatím nepřipustili,” hodnotí situaci dokumentarista. „Ignorance je největší nebezpečí.” Jeho snímek zachycuje drobné epizody ze začátku války na Donbasu.

Sergej Loznica je původně matematik, který se začal filmu věnovat v devadesátých letech. Hned prvními stylizovanými dokumenty se zařadil mezi přední evropské režiséry. Reflektují aktuální dění (Majdan, 2014) i zásadní chvíle ruské historie (Blokáda z roku 2006 nebo dva roky stará Událost). V roce 2010 se Loznica vydal také směrem hraného filmu.

Na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech uvedl dokument Den vítězství, největší zájem ale vyvolal hraný snímek Donbas, za který si už odnesl cenu z Cannes. Rozhovor s režisérem ve videu výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované