Hlavní obsah

Amazon bude ve Finsku vyrábět a testovat doručovacího robota

Podívejte se na doručovacího robota, kterého bude Amazon vyrábět a testovat ve Finsku.Video: Jan Marek

 

Reklama

E-shopy, zásilkovny či rozvážky jídla zažily v pandemii velký boom. O to víc prostoru a pozornosti se dostalo i novým způsobům doručování – třeba tomu robotickému.

Článek

Rozměry má asi jako malá lednička: zhruba tři čtvrtě metru na délku a výšku a přes 60 centimetrů na šířku. Váží 45 kilo a dalších 23 kilogramů pojme jeho nákladový prostor v podobě balíku třeba právě od Amazonu.

Rozvážet je drobný samořiditelný robot Scout zvládne rychlostí 24 kilometrů za hodinu a po cestě se umí vyhnout všemu od odpadkových košů přes skateboardy až po psa.

Doručovací roboti jezdí zatím s doprovodem

Ve čtyřech testovacích lokacích v USA však zatím nevšední účastníky městského provozu doprovází i lidský pracovník. Jednak se jejich fungování stále ověřuje, firma ale dosud také nevybrala způsob, jak Scout bude rozpoznávat zákazníky, jimž pak otevírá nákladový prostor a vydává balíky.

Malý robotický doručovatel na šesti kolech je však vybavený senzory a kamerami. A to právě kvůli svému autonomnímu pohybu, ale i kvůli tomu, aby ho nikdo nepoškodil či nevykradl. Uvažovat by se tak dalo kupříkladu o tom, že klient internetové firmy při nákupu obdrží QR kód, který by poté robot ověřil skenem, načež by až poté otevřel svůj úložný box a nabídl zásilku k odebrání.

Centrum ve Finsku hledá další inženýry

S dalším vývojem a testy teď kromě Spojených států pomůže Amazonu také Finsko. Americký e-shop k tomu v Helsinkách vybuduje výzkumné centrum, ve kterém se má samořiditelným vozidlům věnovat až 24 inženýrů. Tým se má postupně navíc dál rozrůstat. Firma ale ještě neuvedla, kolik chce do finského střediska investovat.

„Tým pro Amazon Scout v Helsinkách se časem rozroste. V současnosti najímáme inženýry, kteří jsou v oboru robotiky a technologií autonomních systémů naprostou špičkou,“ uvedla společnost z USA, v jejímž vedení 5. července střídá nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose jeho dlouholetý kolega Andy Jessy, který dosud vedl rychle rostoucí divizi cloud computingu Amazon Web Services – a to na den přesně 27 let poté, co Bezos zapsal společnost do obchodního rejstříku.

Na své si přijdou i 3D technologie za desítky milionů

Před půl rokem Amazon koupil finský startup Umbra, který se zabývá vývojem 3D technologií. Internetový prodejce akvizici zatím podle zpravodajského serveru CNBC nepotvrdil.

V návaznosti na nové výzkumné centrum ve Finsku už ale uvedl, že hodlá vybudovat vlastní 3D software pro simulaci komplexnosti městského života v reálném čase, aby se Scout mohl při rozvážení navigovat co nejbezpečněji.

Umbra už přitom od svého založení v roce 2006 vybrala od investorů 3,4 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 73,4 milionu korun. Samořiditelná robotická vozítka mají v budoucnu v doručování zboží zákazníkům nahradit lidské kurýry.

Mezi jejich výhody patří mimo jiné i to, že jsou na elektrický pohon, a tudíž ekologická. Fungují totiž na dobíjecí baterie, od čehož si společnost slibuje nulovou uhlíkovou stopu svého provozu do roku 2040.

Doručovací roboty kromě Amazonu vyvíjí a testují také další světoznámé e-shopy a firmy jako například i čínský e-commerce gigant Alibaba.

Velkým hráčem na trhu je i estonská společnost Starship Technologies, s níž přišli v roce 2014 spoluzakladatelé Skypu Janus Friis a Ahti Heinla a jejíž roboti měli k lednu údajně doručit v Estonsku, ale i Německu, Velké Británii nebo USA přes milion zásilek.

Chytré kurýry už dřív testoval třeba i tuzemský Rohlík.cz.

Reklama

Doporučované