Hlavní obsah

Amazon dobyl šestnáctý trh na světě, svůj provoz zahájil v Turecku

Foto: Shutterstock.com

Amazon začal fungovat i v Turecku.

Reklama

Amazon vstoupil na turecký trh. Internetový prodejce v Evropě působí od roku 1998. Turecko je prvním evropským trhem Amazonu mimo Evropskou unii. V Česku má firma distribuční centrum.

Článek

Americký internetový prodejce Amazon ve středu oficiálně zahájil provoz webu Amazon.com.tr v Turecku, které se tak stalo sedmým trhem firmy v Evropě a šestnáctým na světě, napsal server venturebeat.com.

Turecký Amazon nabízí miliony produktů 15 kategorií, mimo jiné knihy, elektroniku nebo hračky, a to včetně výrobků více než tisícovky místních firem. Podle manažera pro Amazon.com.tr Sama Nicolse se ale výběr i dopravní možnosti budou rozšiřovat.

V Evropě Amazon působí od roku 1998, kdy otevřel obchod v Německu a Británii, další postupně spustil ve Francii, Itálii, Španělsku a poslední zatím v Nizozemsku v roce 2014. Ne v každém z nich ale poskytuje plný servis, například v Nizozemsku nabízí jen knihy.

V roce 2013 Amazon v Dobrovízi západně od Prahy otevřel navzdory protestům části tamních obyvatel centrum vráceného zboží, jeho činnost skončila letos v květnu. Drtivá většina zaměstnanců, kterých bylo několik desítek, přešla do nedalekého distribučního centra firmy, jež zahájilo provoz v roce 2015. V budově lze uložit až 18 milionů kusů zboží a za den vypravit až milion zásilek. V pražských Dejvicích sídlí korporátní kancelář.

Firma chce mít do konce roku v Česku 5 000 stálých zaměstnanců, v srpnu jich měla více než 4 500. Amazon také oznámil další nábor zaměstnanců pro centrum v Dobrovízi pro nadcházející vrchol sezony. Od září měl také zvýšit základní hodinovou mzdu ze 135 korun hrubého na 150 korun.

Reklama

Související témata:
Dobrovíz

Doporučované