Hlavní obsah

Amazon nebude své zaměstnance trestat za mytí rukou

Foto: wikipedia

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos.

Reklama

V době, kdy se z USA stalo největší ohnisko koronaviru na světě s desítkami tisíc nových případů denně, jde o téměř neuvěřitelnou zprávu.

Článek

Internetový obchod Amazon nebude své zaměstnance trestat za to, že si myjí důkladně ruce.

Konkrétně jim nebude vyčítat sníženou produktivitu, ke které kvůli delší době strávené hygienickými opatření dojde, a tyto sekundy až minuty navíc jim neodečte z povolených „neproduktivních“ minut. Podle zaměstnanců firemního skladu v New Yorku, kde opatření začalo platit, je uvolnění výsledkem jejich žaloby, kterou na podnik podali minulý měsíc, informovala agentura Bloomberg.

Podnik však uvedl, že mírnější politika zavedená v reakci na pandemii existuje od poloviny března.

Červnovou žalobu na Amazon podali zaměstnanci newyorského skladu, protože se jim nezamlouvala reakce společnosti na jejich obavy z možného nakažení koronavirem. Podle stížnosti pracovníků zařízení na Staten Islandu sice podnik dodržel nejnutnější nařízení, ale současně na pracovníky vyvíjí nátlak, aby se do práce hlásili za nebezpečných podmínek.

Podle deníku CNBC se zaměstnanec Derrick Palmer dozvěděl o tom, že je jeho nadřízený nakažený, což okamžitě oznámil. „Řekl jsem jim, že jsem v kontaktu s touto osobou a že bych mohl být nakažený a šířit virus dál,“ řekl pro CNBC Palmer. Podle všeho si byl jistý, že bude poslán do karantény. Ale nebyl, měl se další týden hlásit jako obvykle.

To se mu nelíbilo a spolu s dalšími dvěma kolegy podali žalobu, která zpochybňuje mechanismus sledování a ochrany proti šíření koronaviru. Navíc tvrdí, že společnost nedodržela řádné pokyny zdravotnických organizací.

Podle agentury Bloomberg nejde zaměstnancům o odškodnění, ale o příkaz k dodržování normy veřejného zdraví. Postup amerického giganta kritizovali i politici, kteří ukazovali na pomalé zajištění ochranných prostředků, kontroly teploty a dalších bezpečnostních opatření uvnitř zařízení.

Společnost v čele se svým šéfem tato obvinění odmítla, Amazon podle nich dodržoval pokyny federálních a místních zdravotnických orgánů. Dále také uvedla, že dodržuje směrnice týkající se sledování kontaktů a že celý proces zahrnuje přezkoumání záběrů z kamer a údajů o tom, kde zaměstnanci byli a jak dlouho se na místě zdržovali.

Tisková mluvčí amerického giganta odmítla probíhající soudní spory komentovat. Internetový prodejce však uvedl, že provedl více než sto padesát procesních změn na ochranu svých pracovníků s tím, že nejspíš utratí více než 800 milionů dolarů za bezpečnostní opatření proti koronaviru.

Podle agentury Bloomberg považují advokátní kanceláře stojící proti podniku prohlášení Amazonu za obrovské vítězství. Nicméně soudní proces zatím stále pokračuje.

Úspěch internetového prodejce nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose je podle jeho kritiků postaven na práci bez ohledu na bezpečnost. A to zejména v souvislosti s pandemií koronaviru, kdy musela být zavedena striktní pravidla uvnitř podniků snižující produktivitu práce. Zároveň však v době pandemie musel Amazon, jako všechny e-shopy na světě, řešit extrémní zájem zákazníků.

Reklama

Doporučované