Hlavní obsah

Amazon nechce produkovat Allenův film. Režisér ho žaluje o 1,5 miliardy

Allen žaluje Amazon, protože odstoupil od smlouvy na jeho nový film.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com, AP

 

Reklama

Amazon ukončil spolupráci s Allenem kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování. Režisér se u soudu brání, že obvinění proti němu vznesla adoptivní dcera už v roce 1992, Amazon o nich tedy věděl, když s ním spolupracoval na jiných filmech. Ukončení spolupráce tedy bylo podle Allena neoprávněné.

Článek

Americký distributor Amazon Studios odstoupil od smlouvy na již dokončený film Woodyho Allena A Rainy Day in New York a další čtyři snímky. Důvodem je podle společnosti nařčení režiséra ze sexuálního obtěžování, píše The Independent.

Po Amazonu požaduje Allen celkem 68 milionů dolarů (v přepočtu téměř 1,5 miliardy korun). „Amazon se snaží omluvit svoje jednání odvoláním se na dvacet pět let staré a ničím nepotvrzené obvinění pana Allena. Toto nařčení ale veřejnost znala už předtím, než se firma s režisérem dohodla na uzavření smluv na distribuci jeho filmů,” píše se v žalobě, kterou Allenův právní tým předložil soudu na Manhattanu.

Woody Allen odmítá nařčení své dcery a její matky Mii Farrow od roku 1992, případ ale znovu získal pozornost na konci roku 2017, kdy se objevilo celosvětové hnutí #MeToo. Režisér se proti obvinění několikrát ostře ohradil, uvedl, že si je jeho adoptivní dcera vymyslela na popud své matky. Nikdy také nebyl obviněn.

V žalobě Allen také konstatuje, že Amazon s ním smlouvu uzavřel už dříve v několika případech. Firma distribuovala jeho filmy Café Society a Wonder Wheel předtím, než s ním v srpnu 2017 podepsala kontrakt na čtyři další filmy.

Studio prý ale brzy po uzavření smlouvy projevilo obavy ohledně „negativní reklamy a poškození reputace”. Těm v souvislosti s hnutím #MeToo čelilo, když se objevila obvinění z obtěžování proti tehdejšímu prezidentovi Amazon Studios Royi Priceovi. Ten sice všechna nařčení popřel, ale v říjnu roku 2017 odstoupil z funkce.

Reklama

Doporučované