Hlavní obsah

Amazon nechtěně zveřejnil osobní data tisíce zákazníků

Amazonu unikly e-mailové adresy zákazníků.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Údajná technická chyba zapříčinila zveřejnění jmen a e-mailových adres zákazníků internetového obchodu Amazon.

Článek

Po zjištění této chyby o tom obchod informoval pomocí e-mailu. Ve zprávě firma upozorňovala na únik osobních dat. „Kontaktujeme Vás, abychom vás informovali o technické chybě, kvůli níž jsme neúmyslně zveřejnili Vaše jméno a e-mailovou adresu. Není nutné měnit heslo či jakkoli jinak reagovat,” stálo v e-mailu.

Několik zaregistrovaných zveřejnilo zprávu na sociální sítě a fórum Amazonu. Měli strach, že jde o podvodné získávání dat za pomoci vydávání se za oficiální zprávu.

Zpráva totiž obsahovala nezabezpečený odkaz na stránky Amazonu. A celkový dojem z e-mailu nepůsobil věrohodně.

Amazon potvrdil, kde postaví dvě nové centrály

Města po něm touží víc než po olympiádě. Amazon je ale nejspíš svým výběrem zaskočí

Firma se pokusila obavy rozptýlit svým prohlášením, kde předchozí zprávu potvrdila. „Dali jsme vědět jen těm zákazníkům, kterých se chyba dotkla,” citoval zpravodajský web Betanews.

Společnost tvrdí, že soukromí zákazníků nebylo významným způsobem poškozeno. „Webová stránka Amazonu ani hlavní systémy nebyly napadeny,” řekl mluvčí Amazonu televizi CNBC.

„Pokud by tomu bylo skutečně tak, tento únik by nemusel být tak zásadní a nemuselo by dojít k úniku detailů o platebních kartách,” řekl listu Daily Mail Richard Walters, technický ředitel firmy CensorNet. Společnost se zabývá kybernetickou bezpečností. Dodává však, že neznamená, že by byl únik bezvýznamný.

I s pouhou e-mailovou adresou se dá dostat do mailových schránek. Tím pádem i k soukromé korespondenci a samozřejmě i citlivým datům.

Reklama

Doporučované