Hlavní obsah

Amazon ovládne nebe. Dostal povolení a začne doručovat ze vzduchu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Balíky z internetového obchodu Amazon by mohly už brzy vzlétnout. V USA by je roznášely drony. Amazon nyní získal potřebné osvědčení, které je klíčové pro uskutečnění Bezosovy vize doručování zboží do 30 minut pomocí dronů.

Článek

Amazon je opět o krok blíž doručování balíků vzdušnou cestou. Společnost obdržela od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) certifikát, díky kterému může ve Spojených státech využívat drony. To Amazon označil za důležitý krok k dosažení svého cíle doručit zásilku do 30 minut od objednání.

Firma nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose získala schválení, které se nazývá Část 135 osvědčení leteckého dopravce. To musí mít společnost před tím, než začne dodávat balíky pomocí letounů. Server CNN uvedl, že Amazon toto schválení využije k testování dodávek pomocí dronů. Odmítl však říct, kdy se tak stane.

Společnost se chystá využívat menší letouny k rychlým dodávkám už delší dobu. Generální ředitel Amazonu Jeff Bezos poprvé oznámil nový program s drony v prosinci 2013.

Amazon má testovací centra pro drony nejen ve Spojených státech, ale po celém světě, a už s těmito malými letouny zaznamenal tisíce letových hodin. První „letecké“ doručení uskutečnil v prosinci 2016 ve Velké Británii. Od té doby však postupuje pomalu. Teprve v červnu 2019 společnost oznámila, že plánuje odstartovat dodávky pomocí dronů během několika měsíců.

Letos se k Amazonu připojil bývalý výkonný ředitel Boeingu David Carbon a ujal se vedení svého programu dronů. „Budeme pokračovat ve vývoji a zdokonalování naší technologie, abychom plně integrovali doručovací drony. Budeme úzce spolupracovat s FAA a dalšími regulátory po celém světě, abychom realizovali naši vizi 30minutového dodání,“ řekl Carbon.

Pandemie potřebu používání dronů ještě urychlila a zvýšil se i zájem o používání robotů. FAA však stále vyvíjí předpisy potřebné pro široké používání dronů, jako je například jejich identifikace na velkou vzdálenost.

Amazon se stal třetí společností, která certifikaci pro doručování pomocí dronů od FAA získala. Loni ji obdržely také americká kurýrní firma UPS a Wings, dceřiná společnost Google Alphabet. UPS už pomocí dronů doručovala lékařské záznamy ve dvou nemocnicích v Severní Karolíně a firma Wing v říjnu 2019 zahájila letecké dodávky v Christiansburgu ve Virginii.

Reklama

Doporučované