Hlavní obsah

Amazon porušil v Německu zákon, prodával knihy popírající holokaust, stáhl je z prodeje

Amazon prodává knihy popírající holokaust.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Amazon nabízel knihy popírající holokaust i v zemích, kde je to trestné. Stáhl je z prodeje.

Článek

Internetový obchod Amazon zareagoval na kritiku a stáhl z prodeje knihy popírající holokaust. Ale pouze v zemích, kde jde o trestný čin. Například v Británii jsou tak knihy dále k dispozici.

Amazon nabízí desítky knih, které tvrdí, že informace o holokaustu, při němž zemřelo šest milionů Židů v koncentračních táborech, jsou přehnané nebo dokonce vymyšlené.

Knihu The Myth of Extermination of the Jews and Holocaust: The Greatest Lie Ever Told (Mýtus o vyhlazení Židů a holokaustu: Největší lež všech dob) lze například na britském Amazonu koupit v elektronické verzi za necelou libru (asi 32 korun).

Britský Amazon nabízí také patrně nejznámější knihu popírající holokaust Did Six Million Really Die? (Zemřelo skutečně šest miliónů?) od člena krajně pravicové Britské národní fronty Richarda Veralla. Její vydavatel Erns Zündel byl kvůli publikaci souzen v Kanadě.

TWITTER: Amazon prodává knihy popírající holokaust - šokující a špatné.

Po dotazu od novinářů Amazon knihy stáhl

Tituly se prodávaly také v Itálii nebo ve Francii, kde je popírání holokaustu trestné. Stejný zákon platí i v Německu, kde byla donedávna k dostání kniha The Six Million: Fact or Fiction? (Šest milionů: Skutečnost, nebo výmysl?). Po dotazu britských The Sunday Times na prodej zakázaných knih na Amazonu je internetový obchod v uvedených zemích stáhl z nabídky.

„Amazon v podmínkách zakazuje prodej urážlivých materiálů, ale tyhle knihy (pozn. red. popírající holokaust) klidně odesílá a prodává,” řekl britskému Independentu ředitel organizace Kampaň proti antisemitismu Gideon Falter.

V České republice platí zákon o popírání holokaustu od roku 2000. Čeští zákazníci mohou ale na Amazonu nakupovat pouze přes britskou nebo německou verzi, lokalizovaná verze pro český trh zatím nefunguje.

Reklama

Související témata:

Doporučované